swiatwemnie.pl

Pełnoziarnisty kuskus z warzywami

     

Gdy się zmiesza ten nietradycyjny i zdrowy makaron ze smacznymi warzywami wytworzy się wyśmienite risotto. Drobne kuleczki kuskusa są bardzo pożywne i razem z warzywami dostarczają ludzkiemu ciału naprawdę dużo minerałów i witamin.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

 

 

Czosnek1ząbek
Fenkuł - włoski koper200gramów
Imbir mielony½łyżeczki
Kuskus pełnoziarnisty300gramów
Marchew200gramów
Masło20gramów
Por200gramów
Przyprawa chili½łyżeczki
Sól himalajska różowa1łyżeczka
Woda450mililitrów
Woda

1. 

por 200 g

Por oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na połowę i na drobno kroimy.

2. 

fenkuł - włoski koper 200 g

Koper myjemy i na drobno kroimy.

3. 

marchew 200 g

Marchewkę obieramy i trzemy na grubo.

4. 

masło 20 g  czosnek 1 ząbek  imbir mielony ½ łyżeczki  przyprawa chili ½ łyżeczki  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

W garnku roztapiamy masło, dodajemy obrany, starty czosnek i przyprawy. Chwilę smażymy i dodajemy warzywa. Solimy.

5. 

woda

Mieszamy i 10 minut dusimy. Według potrzeby podlewamy 1-2 łyżkami wody.

6. 

kuskus pełnoziarnisty 300 g

Dosypujemy kuskus ...

7. 

woda 450 ml

... i dolewamy gorącą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut przykryte pokrywką. Przed podawaniem ponownie mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się