swiatwemnie.pl

Pełnoziarnisty kuskus z warzywami

    

Gdy się zmiesza ten nietradycyjny i zdrowy makaron ze smacznymi warzywami wytworzy się wyśmienite risotto. Drobne kuleczki kuskusa są bardzo pożywne i razem z warzywami dostarczają ludzkiemu ciału naprawdę dużo minerałów i witamin.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

 

 

czosnek1ząbek
fenkuł - włoski koper200gramów
imbir mielony½łyżeczki
kuskus pełnoziarnisty300gramów
marchew200gramów
masło20gramów
por200gramów
przyprawa chili½łyżeczki
sól himalajska różowa1łyżeczka
woda450mililitrów
woda-

1. 

por 200 gramów

Por oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na połowę i na drobno kroimy.

2. 

fenkuł - włoski koper 200 gramów

Koper myjemy i na drobno kroimy.

3. 

marchew 200 gramów

Marchewkę obieramy i trzemy na grubo.

4. 

masło 20 gramów  czosnek 1 ząbek  imbir mielony ½ łyżeczki  przyprawa chili ½ łyżeczki  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

W garnku roztapiamy masło, dodajemy obrany, starty czosnek i przyprawy. Chwilę smażymy i dodajemy warzywa. Solimy.

5. 

woda

Mieszamy i 10 minut dusimy. Według potrzeby podlewamy 1-2 łyżkami wody.

6. 

kuskus pełnoziarnisty 300 gramów

Dosypujemy kuskus ...

7. 

woda 450 mililitrów

... i dolewamy gorącą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut przykryte pokrywką. Przed podawaniem ponownie mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się