Klasyczne kotlety schabowe

Najbardziej klasyczny kotlet.
przepis,fotoprzepis,schab wieprzowy,bułka tarta,Wieprzowina,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka tarta | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
olej do frytek | 0 ?? | kcal | |
schab wieprzowy | 0 ?? | kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
schab wieprzowy • sól • mąka chlebowa pszenna T750 • jajka kurze • bułka tarta • olej do frytek
Schab wieprzowy myjemy, osuszamy i kroimy na płaty - kotlety. Na drewnianej desce wyklepujemy na cienko. Kotlety solimy, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju pod przykryciem na patelni 10 minut. Potem kotlety obracamy i na drugiej stronie smażymy już bez przykrycia 8 - 10 minut. Kontrolujemy temperaturę oleju, by się zbyt mocno nie rozgrzał a kotlety nie przypaliły.

2.
Podajemy z sałatką ziemniaczaną.

Smacznego!