Klasyczne kotlety schabowe
Najbardziej klasyczny kotlet.
przepis,fotoprzepis,schab wieprzowy,bułka tarta,Wieprzowina,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
jajka kurze | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej do frytek | - | ||
schab wieprzowy | - | ||
sól | - |
Przepis
1.
schab wieprzowy • sól • mąka chlebowa pszenna T750 • jajka kurze • bułka tarta • olej do frytek
Schab wieprzowy myjemy, osuszamy i kroimy na płaty - kotlety. Na drewnianej desce wyklepujemy na cienko. Kotlety solimy, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju pod przykryciem na patelni 10 minut. Potem kotlety obracamy i na drugiej stronie smażymy już bez przykrycia 8 - 10 minut. Kontrolujemy temperaturę oleju, by się zbyt mocno nie rozgrzał a kotlety nie przypaliły.
2.
Podajemy z sałatką ziemniaczaną.
Smacznego!