swiatwemnie.pl

Mandarynkowo-ananasowe czekoladowe ciasto

Delikatne owocowo czekoladowe ciasto.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Ananas340gramów
Biała czekolada200gramów
Cukier puder60gramów
Czekolada 85%200gramów
Mandarynki (kompot)175gramów
Masło155gramów
Mąka luksusowa pszenna t550190gramów
Sólg
Śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów
Żółtko jajka1sztuka

1. Przygotowanie ciasta

masło 125 g  mąka luksusowa pszenna T550 190 g  cukier puder 60 g  sól  żółtko jajka 1 sztuka

Masło mieszamy razem z mąką, cukrem pudrem, szczyptą soli i żółtkiem na gładkie ciasto.

Przygotowanie ciasta

2. Pieczemy korpus

Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Okrągłą formę na pieczenie natłuszczamy. Ciasto rozwałkowujemy i ugniatamy do formy, tak abyśmy zrobili około 2 cm brzegi. Korpus pieczemy 15 minut na 200 °C na chrupiąco.

Pieczemy korpus

3. Rozkładamy owoce

ananas 340 g  mandarynki (kompot) 175 g

Mandarynki i ananas rozkładamy na wystudzony korpus.

Rozkładamy owoce

4. Przygotowanie czekolad

czekolada 85% 200 g  biała czekolada 200 g  śmietana do ubijania (30-33%) 100 ml  masło 15 g  masło 15 g  śmietana do ubijania (30-33%) 100 ml

Obydwa rodzaje czekolad oddzielnie siekamy. Każdą osobno roztapiamy w śmietanie w gorącej kąpieli. Do każdej dodajemy masło. Obydwa kremy odstawiamy do częściowego wystudzenia i na przemian wylewamy na owoce w formie.

Przygotowanie czekolad

5. 

Ciasto odstawiamy do stężenia do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się