PRZEPISY

Orzechowe "Judasze"

Orzechowe

Ulubiony wielkanocny wypiek rodem z Czech - polecamy przepis z orzechami.

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,masło,orzechy włoskie,Ciasta,Wielkanoc

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
cukier kryształ-
cukier puder80gramów
jajka kurze2sztuki
masło80gramów
mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
mąka luksusowa pszenna T5501łyżeczka
mąka luksusowa pszenna T550300gramów
orzechy włoskie60gramów
sól-
świeże drożdże15gramów

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka  świeże drożdże 15 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  cukier puder 80 gramów  masło 80 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól  orzechy włoskie 60 gramów

Do letniego mleka wsypujemy łyżeczkę cukru, mąki i rozkruszone drożdże. Wyrabiamy rozczyn i ostawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy roztopione masło, jajko, szczyptę soli i 40 g na drobno pokrojonych orzechów.

2. 

Dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto.

3. 

Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. 

Z ciasta formujemy 10 sztuk jednakowych kuleczek. Z każdej formujemy walec który skręcamy na kształt warkocza, spirali lub węzła.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Układamy w dostatecznych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

6. 

cukier kryształ

Posypujemy cukrem i resztką orzechów. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

7. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się