Orzechowe "Judasze"

Ulubiony wielkanocny wypiek rodem z Czech - polecamy przepis z orzechami.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,masło,orzechy włoskie,Ciasta,Wielkanoc
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cukier kryształ | 0 ?? | kcal | |
cukier puder | 80 311 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 80 588 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 72 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 18 | łyżeczka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 1068 | gramów kcal | |
orzechy włoskie | 60 405 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
świeże drożdże | 15 16 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka • świeże drożdże 15 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • cukier puder 80 gramów • masło 80 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól • orzechy włoskie 60 gramów
Do letniego mleka wsypujemy łyżeczkę cukru, mąki i rozkruszone drożdże. Wyrabiamy rozczyn i ostawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy roztopione masło, jajko, szczyptę soli i 40 g na drobno pokrojonych orzechów.

2.
Dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto.

3.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4.
Z ciasta formujemy 10 sztuk jednakowych kuleczek. Z każdej formujemy walec który skręcamy na kształt warkocza, spirali lub węzła.

5.
jajka kurze 1 sztuka
Układamy w dostatecznych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


7.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!