Orzechowe "Judasze"
![Orzechowe](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001404/img_pl_4x3/orzechowe-judasze_00180.jpg)
Ulubiony wielkanocny wypiek rodem z Czech - polecamy przepis z orzechami.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,masło,orzechy włoskie,Ciasta,Wielkanoc
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | - | ||
cukier puder | 80 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 80 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżeczka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 | gramów | |
orzechy włoskie | 60 | gramów | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 15 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka • świeże drożdże 15 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • cukier puder 80 gramów • masło 80 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól • orzechy włoskie 60 gramów
Do letniego mleka wsypujemy łyżeczkę cukru, mąki i rozkruszone drożdże. Wyrabiamy rozczyn i ostawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy roztopione masło, jajko, szczyptę soli i 40 g na drobno pokrojonych orzechów.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001404/small/IMG_0680.jpg)
2.
Dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001404/small/IMG_0686.jpg)
3.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001404/small/IMG_0690.jpg)
4.
Z ciasta formujemy 10 sztuk jednakowych kuleczek. Z każdej formujemy walec który skręcamy na kształt warkocza, spirali lub węzła.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001404/small/IMG_0695.jpg)
5.
jajka kurze 1 sztuka
Układamy w dostatecznych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001404/small/IMG_0699.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001404/small/IMG_0704.jpg)
7.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001404/small/IMG_0706.jpg)
Smacznego!