Wielkanocny warkocz

Delikatne ciasto drożdżowe pełne smacznych nadzień.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,mąka luksusowa pszenna T550,krem czekoladowo-orzechowy,orzechy włoskie,Ciasta,Wielkanoc
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
cukier puder | 3 117 | łyżki kcal | |
cukier puder | 70 272 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
krem czekoladowo-orzechowy | 250 1350 | gramów kcal | |
mak mielony | 150 812 | gramów kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 2 96 | decylitry kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 24 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 890 | gramów kcal | |
orzechy włoskie | 100 674 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 2 0 | łyżki kcal | |
świeże drożdże | 42 43 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
świeże drożdże 42 gramów • mleko półtłuste 1,5% 2 decylitry • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • cukier puder 70 gramów • sól • jajka kurze 1 sztuka • masło 150 gramów
Mleko troszkę podgrzewamy, wlewamy do rozkruszonych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Do głębszego pojemnika wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka i roztopione masło. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Przygotowanie nadzień
krem czekoladowo-orzechowy 250 gramów • mak mielony 150 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów • orzechy włoskie 100 gramów
Czekoladowo-orzechowy krem: gotowy produkt. Makowe nadzienie: mak mielimy (najlepiej w młynku do kawy). Mleko doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do maku, mieszamy. Dodajemy cukier i ponownie dobrze mieszamy. Orzechy: nożem na desce je siekamy.

3. Nadziewanie ciasta
Ciasto rozwałkowujemy na dobrze posypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Ciasto jest delikatne i kruche, dlatego wyrabiamy go ostrożnie żeby się nie targało. Wzdłuż je przekrawamy na połowę.

4.
Na jedną połówkę smarujemy makowe nadzienie. Na drugą połowę czekoladowo-orzechowy krem który posypujemy orzechami.

5.
Brzegi każdego ciasta osobno łączymy tak, aby się nam wytworzyły dwa pojedyncze prostokąty.

6.
Ostrożnym przekładaniem nadzianych ciast formujemy prosty warkocz.

7. Pieczenie
woda 2 łyżki • cukier puder 3 łyżki
Warkocz przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po wierzchu go delikatnie w niektórych miejscach nacinamy. W wodzie rozpuszczamy cukier i smarujemy nim ciasto przed pieczeniem.

8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto przechowujemy w zamykanym pojemniku, żeby nie wyschło.

Smacznego!