PRZEPISY

Wielkanocny warkocz

Wielkanocny warkocz

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Delikatne ciasto drożdżowe pełne smacznych nadzień.

przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,mąka luksusowa pszenna T550,krem czekoladowo-orzechowy,orzechy włoskie,Ciasta,Wielkanoc

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

100

402

gramów

kcal

cukier puder

3

117

łyżki

kcal

cukier puder

70

272

gramów

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

krem czekoladowo-orzechowy

250

1350

gramów

kcal

mak mielony

150

812

gramów

kcal

masło

150

1101

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

2

96

decylitry

kcal

mleko półtłuste 1,5%

50

24

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

250

868

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

250

890

gramów

kcal

orzechy włoskie

100

674

gramów

kcal

sól

0

??

kcal

woda

2

0

łyżki

kcal

świeże drożdże

42

43

gramów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

świeże drożdże 42 gramów  mleko półtłuste 1,5% 2 decylitry  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  cukier puder 70 gramów  sól  jajka kurze 1 sztuka  masło 150 gramów

Mleko troszkę podgrzewamy, wlewamy do rozkruszonych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Do głębszego pojemnika wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka i roztopione masło. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia.

Mleko troszkę podgrzewamy, wlewamy do...

2. Przygotowanie nadzień

krem czekoladowo-orzechowy 250 gramów  mak mielony 150 gramów  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów  orzechy włoskie 100 gramów

Czekoladowo-orzechowy krem: gotowy produkt. Makowe nadzienie: mak mielimy (najlepiej w młynku do kawy). Mleko doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do maku, mieszamy. Dodajemy cukier i ponownie dobrze mieszamy. Orzechy: nożem na desce je siekamy.

Czekoladowo-orzechowy krem: gotowy produkt. Makowe...

3. Nadziewanie ciasta

Ciasto rozwałkowujemy na dobrze posypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Ciasto jest delikatne i kruche, dlatego wyrabiamy go ostrożnie żeby się nie targało. Wzdłuż je przekrawamy na połowę.

Ciasto rozwałkowujemy na dobrze posypanej mąką...

4. 

Na jedną połówkę smarujemy makowe nadzienie. Na drugą połowę czekoladowo-orzechowy krem który posypujemy orzechami.

Na jedną połówkę smarujemy makowe nadzienie....

5. 

Brzegi każdego ciasta osobno łączymy tak, aby się nam wytworzyły dwa pojedyncze prostokąty.

Brzegi każdego ciasta osobno łączymy tak, aby...

6. 

Ostrożnym przekładaniem nadzianych ciast formujemy prosty warkocz.

Ostrożnym przekładaniem nadzianych ciast...

7. Pieczenie

woda 2 łyżki  cukier puder 3 łyżki

Warkocz przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po wierzchu go delikatnie w niektórych miejscach nacinamy. W wodzie rozpuszczamy cukier i smarujemy nim ciasto przed pieczeniem.

Warkocz przekładamy na blachę wyłożoną...

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto przechowujemy w zamykanym pojemniku, żeby nie wyschło.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się