Garnuszkowe ciasto z domowej piekarni
![Garnuszkowe ciasto z domowej piekarni](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000038/img_pl_4x3/garnuszkowe-ciasto-z-domowej-piekarni_00180.jpg)
Proste do przyrządzenia ciasto odmierzane za pomocą garnuszka, z możliwością różnych odmian smakowych, odpowiedni na pieczenie w domowej piekarni do wypieku chleba.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,banan,Ciasta,Przepisy do automatu do pieczenia
Ciasta
Składniki
Składniki
banan | - | ||
bita śmietana | - | ||
budyń waniliowy w proszku | - | ||
cukier kryształ | ¾ | garnuszka | |
cukier kryształ | - | ||
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | |
dżem owocowy | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 | garnuszek | |
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 2 | garnuszki | |
olej słonecznikowy | ¼ | garnuszka | |
proszek do pieczenia | ½ | opakowania |
Przepis
1.
jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ ¾ garnuszka • olej słonecznikowy ¼ garnuszka • mleko półtłuste 1,5% 1 garnuszek • cukier waniliowy 1 opakowanie • mąka luksusowa pszenna T550 2 garnuszki • proszek do pieczenia ½ opakowania
Jajka mieszamy z cukrem. Dolewamy olej, mleko oraz cukier waniliowy. Następnie mieszając wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000038/small/ingrediencie.jpg)
2.
Z naczynia do pieczenia chleba w domowej piekarni wyciągamy łopatkę do mieszania. Do naczynia wlewamy ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000038/small/vymiesene-cesto.jpg)
3.
Ciasto może przybierać różne odmiany, które tworzymy poprzez dodawanie kawałków połamanej czekolady, kokosu, rodzynek, lub innych wcześniej namoczonych suszonych owoców, maku, mielonych orzechów, kakaa...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000038/small/cesto-posypane-cokoladou.jpg)
4.
Nastawiamy program: Pieczenie włączamy piekarnię. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na chwilę w naczyniu do ostygnięcia, potem je wyciągamy przewracając do góry dnem, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000038/small/IMG_9186w.jpg)
5. Przykładowy sposób przyrządzenia
Dzięki temu sposobowi co prawda będzie o jedną brudną miskę i łychę mniej, ale jest bardziej czasochłonny i zużyje więcej energii elektrycznej.
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia do pieczenia, zostawiamy włożoną łopatkę do mieszania, ustawiamy: Szybki program lub inny podobny który podaje producent. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ostrożnie wyciągamy łopatkę do mieszania.
6. Szybka przekąska - propozycja na serwowanie.
Plastry ciasta smarujemy dżemem układamy na nie banany pokrojone na kółeczka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000038/small/IMG_9264w.jpg)
7.
mleko półtłuste 1,5% • budyń waniliowy w proszku • cukier kryształ
Z mleka, budyniu w proszku oraz cukru gotujemy gęsty budyń. Budyń ostrożnie łychą nakładamy na banany. Zostawiamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000038/small/IMG_9265w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000038/small/IMG_9272w.jpg)
Smacznego!