Letni kokosowy tort
![Letni kokosowy tort](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000443/img_pl_4x3/letni-kokosowy-tort_00180.jpg)
Orzeźwiający letni tort z sezonowych owoców.
przepis,fotoprzepis,kokosowe mleko,Delikatny chudy twaróg,śmietana do ubijania (30-33%),morele,Torty,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Torty
Składniki
Składniki
Delikatny chudy twaróg | 200 | gramów | |
biała czekolada | 80 | gramów | |
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
kokosowe mleko | 200 | mililitrów | |
masło | 40 | gramów | |
morele | 400 | gramów | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
rum | 3 | łyżki | |
syrop kokosowy | 2 | łyżki | |
wiórki kokosowe | 80 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów | |
Żelatyna | 50 | gramów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1. Rozpuszczamy czekoladę
biała czekolada 80 gramów
Czekoladę połamaną na kawałki rozpuszczamy w ciepłej kąpieli wodnej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000443/small/IMG_1832.jpg)
2. Przygotowanie kokosowego ciasta
masło 40 gramów • cukier kryształ 40 gramów
Masło ubijamy z cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000443/small/IMG_1830.jpg)
3. Dodajemy żółtka
żółtko jajka 3 sztuki • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • wiórki kokosowe 80 gramów
Do ubitego masła stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy. Do miski dodajemy kokos, rozpuszczoną czekoladę i proszek do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000443/small/IMG_1837.jpg)
4. Dodajemy ubitą pianę
białko jajka 3 sztuki
Z białek ubijamy pianę na sztywno. Pianę dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000443/small/IMG_1839.jpg)
5. Kokosowy spód
Ciasto wylewamy do tortowej formy wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut na 175 °C. Po upieczeniu spód zostawiamy na kuchennej kratce do wystudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000443/small/IMG_1848.jpg)
6. Przygotowanie kokosowego kremu
kokosowe mleko 200 mililitrów • Delikatny chudy twaróg 200 gramów • syrop kokosowy 2 łyżki • rum 3 łyżki • cukier kryształ 80 gramów
Do miski wlewamy kokosowe mleko, dodajemy twaróg, cukier, kokosowy syrop i rum. Mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000443/small/IMG_1842.jpg)
7.
Żelatyna 50 gramów
Dowolną ilość kremu przelewamy do mniejszej miski. Do niej potem dodamy żelatynę. Zawartość miski przelewamy do reszty kremu. Porządnie mieszamy, uzyskamy stężoną masę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000443/small/IMG_1845.jpg)
8. Ubijamy bitą śmietanę
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów
Do kremu dodajemy ubitą śmietanę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000443/small/IMG_1849.jpg)
9. Smarujemy kremem
morele 400 gramów
Na upieczony kokosowy spód smarujemy część kremu, układamy pokrojone na mniejsze kawałki morele.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000443/small/IMG_1853.jpg)
10.
Nakładamy kolejną warstwę kremu, ozdabiamy ćwiartkami moreli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000443/small/IMG_1913.jpg)
Smacznego!