Kasztanowo twarogowe ciasto
Ciasto pełne smaku.
przepis,fotoprzepis,kasztanowe puree,Delikatny chudy twaróg,Torty
Torty
Kategorie
Torty
Składniki
Składniki
Delikatny chudy twaróg | 250 | gramów | |
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 37 | gramów | |
cukier puder | 275 | gramów | |
cukier puder | 1 | łyżeczka | |
cukier waniliowy | 28 | gramów | |
kasztanowe puree | 400 | gramów | |
kawa rozpuszczalna | 1 | łyżeczka | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | mililitrów | |
masło | 125 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 30 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 160 | gramów | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 12 | gramów | |
woda | 200 | mililitrów | |
woda | 6 | łyżek | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów | |
żelatyna spożywcza | 30 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1. Kasztanowe nadzienie
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • cukier waniliowy 8 gramów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów • masło 125 gramów • cukier puder 125 gramów • kasztanowe puree 400 gramów
Z mleka, cukru waniliowego i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Zostawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Masło mieszamy z cukrem, dodajemy puree z kasztanów. Dodajemy budyń i nadzienie odkładamy w chłodne miejsce.
2. Orzechowo - kawowy spód
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka • woda 6 łyżek • białko jajka 4 sztuki • cukier puder 1 łyżeczka • mąka tortowa pszenna T450 160 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów • żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 120 gramów • orzechy włoskie 100 gramów
Kawę rozpuszczamy w wodzie. Z białek i szczypty cukru pudru ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy kawę, zmielone orzechy. Stopniowo dodajemy mąkę i pianę z białek.
3.
Ciasto równomiernie rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 °C przez 25 minut.
4.
Upieczony spód wyciągamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy na kształt rolady. Po ostygnięciu odwijamy a przy tym ściągamy papier do pieczenia. Spód jest kruchy, należy obchodzić się z nim delikatnie.
5.
Na spód nacieramy kasztanowe nadzienie i ponownie zawijamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
6. Twarogowo - śmietankowe nadzienie
Delikatny chudy twaróg 250 gramów • cukier waniliowy 20 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów
Twaróg wymieszamy ze śmietaną i cukrem.
7.
żelatyna spożywcza 30 gramów • woda 200 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • cukier puder 30 gramów
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie lekko podgrzewając. Sprawdzamy temperaturę wkładając palec do roztworu - nie może nas parzyć. Ze śmietany kremówki i cukru ubijamy bitą śmietanę.
8.
Kilka łyżek rozmieszanego twarogu wkładamy do rozpuszczonej żelatyny i mieszamy. Następnie żelatynę z twarogiem wlewamy z powrotem do reszty twarogu i mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Na kilka minut, zanim pokroimy spód na równomierne plastry, wkładamy twarogowo - śmietankowe nadzienie do lodówki.
9. Układamy placek
Głęboką miskę (średnica 28 cm, głębokość 15 cm) wykładamy folią spożywczą. Na dno i cały obwód układamy nakrojoną roladę.
10.
Na środek miski z rolady nakładamy twarogowe nadzienie. Na wierzch nadzienia nakładamy resztę spodu rolady i resztki z krawędzi, które wystają nad nadzienie. Lekko i delikatnie dociskamy.
11.
mielone orzechy włoskie 30 gramów
Cały poskładany placek posypujemy zmielonymi orzechami i przykrywamy prześwitującą folią. Zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia co najmniej 4 godziny.
12.
Przed podaniem odkrywamy folię. Na szczycie placka kładziemy paterę do ciasta. Placek odwracamy i wyciągamy. Zdejmujemy folię z całego obwodu. Placek według swoich upodobań i okazji dekorujemy.
13.
Mniaaaammm.........
Smacznego!