swiatwemnie.pl

Malinowe śmietanowe lody

     

Delikatne, kremowe domowe lody. Lody najlepsze są 4-5 godzin po zamrożeniu. Jeśli je macie w zamrażalniku dłużej, bardziej się zmrożą. Potem wystarczy je przed podawaniem odstawić na chwilę by popuściły i zmiksować blenderem. Ponownie uzyskają ładną i smaczną kremową konsystencję.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

Maliny350gramów
Skondensowane słodzone mleko250gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

maliny 350 g

Maliny myjemy, odstawiamy do odcieczenia...

2. 

...i miksujemy.

3. 

Przecedzamy...

4. 

...i przepuszczamy przez sitko (Propozycja: Nasionka malin polecamy sobie zostawić, wystarczy je przepłukać wodą na sitku i wysuszyć. Potem je możemy według potrzeby i smaku dodać do pełnoziarnistych płatków na śniadanie).

5. 

skondensowane słodzone mleko 250 g

Do gęstego malinowego soku dodajemy słodkie skondensowane mleko...

6. 

...i ubijamy. Wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika.

7. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml

Ubijamy bitą śmietanę i dodajemy ją do lodów. Ponownie wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę.

8. 

Potem ponownie ubijamy,...

9. 

...wlewamy do pojemnika nadającego się do mrożenia i zamykamy. Wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny, aby lody dostatecznie zamroziły się.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się