Malinowe śmietanowe lody
Delikatne, kremowe domowe lody. Lody najlepsze są 4-5 godzin po zamrożeniu. Jeśli je macie w zamrażalniku dłużej, bardziej się zmrożą. Potem wystarczy je przed podawaniem odstawić na chwilę by popuściły i zmiksować blenderem. Ponownie uzyskają ładną i smaczną kremową konsystencję.
przepis,fotoprzepis,maliny,śmietana do ubijania (30-33%),,Bezglutenowe
Składniki
Składniki
maliny | 350 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 250 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
2.
...i miksujemy.
3.
Przecedzamy...
4.
...i przepuszczamy przez sitko (Propozycja: Nasionka malin polecamy sobie zostawić, wystarczy je przepłukać wodą na sitku i wysuszyć. Potem je możemy według potrzeby i smaku dodać do pełnoziarnistych płatków na śniadanie).
5.
skondensowane słodzone mleko 250 gramów
Do gęstego malinowego soku dodajemy słodkie skondensowane mleko...
6.
...i ubijamy. Wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika.
7.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów
Ubijamy bitą śmietanę i dodajemy ją do lodów. Ponownie wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
8.
Potem ponownie ubijamy,...
9.
...wlewamy do pojemnika nadającego się do mrożenia i zamykamy. Wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny, aby lody dostatecznie zamroziły się.
Smacznego!