Malinowe śmietanowe lody

Delikatne, kremowe domowe lody. Lody najlepsze są 4-5 godzin po zamrożeniu. Jeśli je macie w zamrażalniku dłużej, bardziej się zmrożą. Potem wystarczy je przed podawaniem odstawić na chwilę by popuściły i zmiksować blenderem. Ponownie uzyskają ładną i smaczną kremową konsystencję.
przepis,fotoprzepis,maliny,śmietana do ubijania (30-33%),,Bezglutenowe
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
213 g
Energia porcji
445 kcal
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
maliny | 350 193 | gramów kcal | |
skondensowane słodzone mleko | 250 810 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
...i miksujemy.

3.
Przecedzamy...

4.
...i przepuszczamy przez sitko (Propozycja: Nasionka malin polecamy sobie zostawić, wystarczy je przepłukać wodą na sitku i wysuszyć. Potem je możemy według potrzeby i smaku dodać do pełnoziarnistych płatków na śniadanie).

5.
skondensowane słodzone mleko 250 gramów
Do gęstego malinowego soku dodajemy słodkie skondensowane mleko...

6.
...i ubijamy. Wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika.

7.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów
Ubijamy bitą śmietanę i dodajemy ją do lodów. Ponownie wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę.

8.
Potem ponownie ubijamy,...

9.
...wlewamy do pojemnika nadającego się do mrożenia i zamykamy. Wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny, aby lody dostatecznie zamroziły się.

Smacznego!