Dietetyczna rolada
Lekka dietetyczna rolada bez dodatku cukru. Dobra dla wszystkich którzy chcą schudnąć ale nie chcą sobie odmawiać deseru po niedzielnym obiedzie.
przepis,fotoprzepis,Delikatny chudy twaróg,Delikatny chudy twaróg,Rolady,Bezglutenowe
Rolady
Składniki
Składniki
Delikatny chudy twaróg | 250 | gramów | |
Stewia - proszek | 3 | łyżeczki | |
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń w proszku różne smaki | 1 | łyżka | |
niskotłuszczowe mleko 0,5% | ¼ | litra | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
żółtko jajka 4 sztuki
Z jajek oddzielamy żółtka i wkładamy do miski. Białka odkładamy.

2.
Stewia - proszek 1 łyżeczka • Delikatny chudy twaróg 125 gramów
Dodajemy stewię (albo inny słodzik bez zawartości sacharozy) i ubijamy z żółtkami. Następnie dodajemy połowę twarogu.

3.
białko jajka 4 sztuki • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie mieszamy razem z proszkiem do pieczenia.

4.
Ciasto wylewamy na blachę (42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy równomiernie po całej powierzchni. Pieczemy 13 min. na 180 °C.

5. Przygotowanie nadzienia
budyń w proszku różne smaki 1 łyżka • niskotłuszczowe mleko 0,5% ¼ litra • Stewia - proszek 2 łyżeczki • Delikatny chudy twaróg 125 gramów
Budyń w proszku i Stewię dodajemy do mleka mieszając trzepaczką, żeby się dobrze rozpuściły. Często mieszając doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy dalej i gdy około po dwóch minutach zgęstnieje, odstawiamy i trochę wystudzamy. Dodajemy drugą połowę twarogu.

6.
Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

7.
Ciasto smarujemy do dwóch trzecich od brzegów kremem. Możemy posypać owocami po całej długości. Nadają się maliny, porzeczki, poziomki itp.

8.
Zawijamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, ewentualnie na noc do drugiego dnia.

9.
Kroimy po szerokości na około dwu centymetrowe rolki.

Smacznego!