swiatwemnie.pl

Dietetyczna rolada

     

Lekka dietetyczna rolada bez dodatku cukru. Dobra dla wszystkich którzy chcą schudnąć ale nie chcą sobie odmawiać deseru po niedzielnym obiedzie.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

żółtko jajka 4 sztuki

Z jajek oddzielamy żółtka i wkładamy do miski. Białka odkładamy.

Przygotowanie ciasta

2. 

Stewia - proszek 1 łyżeczka  Delikatny chudy twaróg 125 g

Dodajemy stewię (albo inny słodzik bez zawartości sacharozy) i ubijamy z żółtkami. Następnie dodajemy połowę twarogu.

3. 

białko jajka 4 sztuki  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie mieszamy razem z proszkiem do pieczenia.

4. 

Ciasto wylewamy na blachę (42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy równomiernie po całej powierzchni. Pieczemy 13 min. na 180 °C.

5. Przygotowanie nadzienia

budyń w proszku różne smaki 1 łyżka  niskotłuszczowe mleko 0,5% ¼ litra  Stewia - proszek 2 łyżeczki  Delikatny chudy twaróg 125 g

Budyń w proszku i Stewię dodajemy do mleka mieszając trzepaczką, żeby się dobrze rozpuściły. Często mieszając doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy dalej i gdy około po dwóch minutach zgęstnieje, odstawiamy i trochę wystudzamy. Dodajemy drugą połowę twarogu.

Przygotowanie nadzienia

6. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

7. 

Ciasto smarujemy do dwóch trzecich od brzegów kremem. Możemy posypać owocami po całej długości. Nadają się maliny, porzeczki, poziomki itp.

8. 

Zawijamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, ewentualnie na noc do drugiego dnia.

9. 

Kroimy po szerokości na około dwu centymetrowe rolki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się