PRZEPISY

Dietetyczna rolada

Dietetyczna rolada

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Lekka dietetyczna rolada bez dodatku cukru. Dobra dla wszystkich którzy chcą schudnąć ale nie chcą sobie odmawiać deseru po niedzielnym obiedzie.

przepis,fotoprzepis,Delikatny chudy twaróg,Delikatny chudy twaróg,Rolady,Bezglutenowe

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

Delikatny chudy twaróg

250

225

gramów

kcal

Stewia - proszek

3

14

łyżeczki

kcal

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

budyń w proszku różne smaki

1

53

łyżka

kcal

niskotłuszczowe mleko 0,5%

¼

98

litra

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

żółtko jajka 4 sztuki

Z jajek oddzielamy żółtka i wkładamy do miski. Białka odkładamy.

Z jajek oddzielamy żółtka i wkładamy do miski....

2. 

Stewia - proszek 1 łyżeczka  Delikatny chudy twaróg 125 gramów

Dodajemy stewię (albo inny słodzik bez zawartości sacharozy) i ubijamy z żółtkami. Następnie dodajemy połowę twarogu.

Dodajemy stewię (albo inny słodzik bez...

3. 

białko jajka 4 sztuki  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie mieszamy razem z proszkiem do pieczenia.

Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie...

4. 

Ciasto wylewamy na blachę (42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy równomiernie po całej powierzchni. Pieczemy 13 min. na 180 °C.

Ciasto wylewamy na blachę (42x32 cm) wyłożoną...

5. Przygotowanie nadzienia

budyń w proszku różne smaki 1 łyżka  niskotłuszczowe mleko 0,5% ¼ litra  Stewia - proszek 2 łyżeczki  Delikatny chudy twaróg 125 gramów

Budyń w proszku i Stewię dodajemy do mleka mieszając trzepaczką, żeby się dobrze rozpuściły. Często mieszając doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy dalej i gdy około po dwóch minutach zgęstnieje, odstawiamy i trochę wystudzamy. Dodajemy drugą połowę twarogu.

Budyń w proszku i Stewię dodajemy do mleka...

6. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do...

7. 

Ciasto smarujemy do dwóch trzecich od brzegów kremem. Możemy posypać owocami po całej długości. Nadają się maliny, porzeczki, poziomki itp.

Ciasto smarujemy do dwóch trzecich od brzegów...

8. 

Zawijamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, ewentualnie na noc do drugiego dnia.

Zawijamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin,...

9. 

Kroimy po szerokości na około dwu centymetrowe rolki.

Kroimy po szerokości na około dwu centymetrowe...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się