swiatwemnie.pl

Dietetyczna rolada

Lekka dietetyczna rolada bez dodatku cukru. Dobra dla wszystkich którzy chcą schudnąć ale nie chcą sobie odmawiać deseru po niedzielnym obiedzie.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

żółtko jajka 4 sztuki

Z jajek oddzielamy żółtka i wkładamy do miski. Białka odkładamy.

Przygotowanie ciasta

2. 

Stewia - proszek 1 łyżeczka  Delikatny chudy twaróg 125 g

Dodajemy stewię (albo inny słodzik bez zawartości sacharozy) i ubijamy z żółtkami. Następnie dodajemy połowę twarogu.

3. 

żółtko jajka 4 sztuki  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie mieszamy razem z proszkiem do pieczenia.

4. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy równomiernie po całej powierzchni. Pieczemy 13 min. na 180 °C. Po upieczeniu zawijamy razem z papierem do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia.

5. Przygotowanie nadzienia

budyń w proszku różne smaki 1 łyżka  niskotłuszczowe mleko 0,5% ¼ litra  Stewia - proszek 1 łyżeczka  Delikatny chudy twaróg 125 g

Budyń w proszku i Stewię dodajemy do mleka mieszając trzepaczką, żeby się dobrze rozpuściły. Często mieszając doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy dalej i gdy około po dwóch minutach zgęstnieje, odstawiamy i trochę wystudzamy. Dodajemy drugą połowę twarogu.

Przygotowanie nadzienia

6. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

7. 

Ciasto smarujemy do dwóch trzecich od brzegów kremem. Możemy posypać owocami po całej długości. Nadają się maliny, porzeczki, poziomki itp.

8. 

Zawijamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, ewentualnie na noc do drugiego dnia.

9. 

Kroimy po szerokości na około dwu centymetrowe rolki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się