swiatwemnie.pl

Nektarynkowy tort z bitą śmietaną

Uroczysty letni tort z sezonowych owoców.

 

Ilość porcji: 11

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Mieszanie żółtek

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 170 g  cukier waniliowy 8 g

Żółtka mieszamy z cukrem i z cukrem waniliowym.

Mieszanie żółtek

2. Przygotowanie suchej masy

mąka luksusowa pszenna T550 80 g  skrobia kukurydziana 50 g  kakao proszek 60 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do drugiej miski wsypujemy odważoną część mąki, dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Następnie łączymy tą masę z żółtkami.

Przygotowanie suchej masy

3. Ubijanie piany

białko jajka 6 sztuk  masło  mąka chlebowa pszenna T750

Białka ubijamy na pianę, którą delikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy tortowej. Pieczemy w temperaturze 175 ° C przez około 25 minut.

Ubijanie piany

4. Przygotowanie kremu

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 g  mleko półtłuste 1,5% 250 ml

Krem przygotowujemy sobie podczas pieczenia korpusu. Żółtka mieszamy z cukrem. Mleko troszkę podgrzewamy i dodajemy do wymieszanych jajek.

Przygotowanie kremu

5. 

Żelatyna 50 g

Masę ubijamy w gorącej kąpieli wodnej. Gdy wyciągniemy ją z kąpieli wodnej dodajemy do niej żelatynę.

6. 

nektarynki 300 g  śmietana do ubijania (30-33%) 400 ml

Do kremu dodajemy rozmiksowane owoce i ubitą śmietanę 33%.

7. 

Krem porządnie, ale delikatnie mieszamy, odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce.

8. 

Upieczony biszkoptowy korpus odstawiamy na godzinę. Następnie długim, ząbkowanym nożem przecinamy go poziomo na dwie części. Dolną część smarujemy częścią kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptowego ciasta.

9. 

migdały płatki 20 g  nektarynki 200 g

Resztę kremu rozsmarowujemy po całym torcie, wyrównujemy i ozdabiamy owocami. Tort na sucho posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Tort następnie wkładamy na 12 godzin do lodówki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się