PRZEPISY

Nektarynkowy tort z bitą śmietaną

Nektarynkowy tort z bitą śmietaną

Uroczysty letni tort z sezonowych owoców.

przepis,fotoprzepis,kakao proszek,nektarynki,nektarynki,śmietana do ubijania (30-33%),Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

11

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
cukier puder250gramów
cukier waniliowy8gramów
kakao proszek60gramów
masło-
migdały płatki20gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
nektarynki500gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
skrobia kukurydziana50gramów
śmietana do ubijania (30-33%)400mililitrów
Żelatyna50gramów
żółtko jajka10sztuk

 

Przepis

1. Mieszanie żółtek

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 170 gramów  cukier waniliowy 8 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem i z cukrem waniliowym.

2. Przygotowanie suchej masy

mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  skrobia kukurydziana 50 gramów  kakao proszek 60 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do drugiej miski wsypujemy odważoną część mąki, dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Następnie łączymy tą masę z żółtkami.

3. Ubijanie piany

białko jajka 6 sztuk  masło  mąka chlebowa pszenna T750

Białka ubijamy na pianę, którą delikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy tortowej. Pieczemy w temperaturze 175 ° C przez około 25 minut.

4. Przygotowanie kremu

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów

Krem przygotowujemy sobie podczas pieczenia korpusu. Żółtka mieszamy z cukrem. Mleko troszkę podgrzewamy i dodajemy do wymieszanych jajek.

5. 

Żelatyna 50 gramów

Masę ubijamy w gorącej kąpieli wodnej. Gdy wyciągniemy ją z kąpieli wodnej dodajemy do niej żelatynę.

6. 

nektarynki 300 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów

Do kremu dodajemy rozmiksowane owoce i ubitą śmietanę 33%.

7. 

Krem porządnie, ale delikatnie mieszamy, odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce.

8. 

Upieczony biszkoptowy korpus odstawiamy na godzinę. Następnie długim, ząbkowanym nożem przecinamy go poziomo na dwie części. Dolną część smarujemy częścią kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptowego ciasta.

9. 

migdały płatki 20 gramów  nektarynki 200 gramów

Resztę kremu rozsmarowujemy po całym torcie, wyrównujemy i ozdabiamy owocami. Tort na sucho posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Tort następnie wkładamy na 12 godzin do lodówki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie