Łączone choineczki z żółtek
Kruche, delikatne, z wyglądu smaczne bożonarodzeniowe ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,żółtko jajka,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 70 | gramów | |
cukrowe posypki kolorowe | - | ||
czekolada | - | ||
dżem malinowy | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
soda oczyszczona | ¼ | łyżeczki | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
2.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • cukier puder 70 gramów • masło 125 gramów
Do mąki dodajemy cukier i nasiekane masło.
3.
żółtko jajka 1 sztuka • soda oczyszczona ¼ łyżeczki
Dodajemy dwa ugotowane żółtka, jedno surowe żółtko i szczyptę sody oczyszczonej.
4.
Wyrabiamy ciasto.
5.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
6.
Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciasto podczas wałkowania posypujemy mąką, aby się nie lepiło do wałka. Foremką wykrawamy choineczki...
7.
...i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
8.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
12.
Choineczki łączymy, odkładamy w chłodne miejsce i zostawiamy na dzień - dwa.
Smacznego!