swiatwemnie.pl

Łączone choineczki z żółtek

     

Kruche, delikatne, z wyglądu smaczne bożonarodzeniowe ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

1. 

jajka kurze 2 sztuki

Jajka gotujemy na twardo. Ostudzamy i obieramy. Wyciągamy żółtka.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  cukier puder 70 g  masło 125 g

Do mąki dodajemy cukier i nasiekane masło.

3. 

żółtko jajka 1 sztuka  soda oczyszczona ¼ łyżeczki

Dodajemy dwa ugotowane żółtka, jedno surowe żółtko i szczyptę sody oczyszczonej.

4. 

Wyrabiamy ciasto.

5. 

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750

Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciasto podczas wałkowania posypujemy mąką, aby się nie lepiło do wałka. Foremką wykrawamy choineczki...

7. 

...i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

8. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

dżem malinowy

Połowę choineczek, od strony na której były na blasze, smarujemy dżemem.

10. 

czekolada

Drugą połowę ozdabiamy czekoladą...

11. 

cukrowe posypki kolorowe

...i cukrowymi ozdobami.

12. 

Choineczki łączymy, odkładamy w chłodne miejsce i zostawiamy na dzień - dwa.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się