swiatwemnie.pl

Ciastka z żółtek

    

Doskonałe orzechowe ciasteczka polane polewą z żółtek.

Pichcił

Ilość porcji

70

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

cukier puder 280 gramów  masło 280 gramów  białko jajka 8 sztuk

Mieszamy cukier i margarynę. Ubijamy gęstą pianę z białek.

2. 

mielone orzechy włoskie 280 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  budyń waniliowy w proszku 1 łyżka

Do cukru z margaryną dodajemy ostrożnie orzechy, mąkę, budyń waniliowy i na sam koniec ubitą pianę z białek, w ten sposób wytworzy się gęste ciasto.

3. 

Na wcześniej natłuszczoną i posypaną mąką blachę równomiernie rozcieramy ciasto, pieczemy przez 20 - 25 minut w temperaturze 180°C.

4. Polewa

żółtko jajka 8 sztuk  cukier puder 250 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem na pianę, równomiernie rozcieramy je na jeszcze ciepłym cieście.

Polewa

5. 

Kroimy, gdy polewa z żółtek będzie już sucha, nóż maczamy w gorącej wodzie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się