swiatwemnie.pl

Ciastka z żółtek

Doskonałe orzechowe ciasteczka polane polewą z żółtek.

 

Ilość porcji: 70

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

cukier puder 280 g  margaryna 280 g  białko jajka 8 sztuk

Mieszamy cukier i margarynę. Ubijamy gęstą pianę z białek.

2. 

mielone orzechy włoskie 280 g  mąka luksusowa pszenna T550 200 g  budyń waniliowy w proszku 1 łyżka

Do cukru z margaryną dodajemy ostrożnie orzechy, mąkę, budyń waniliowy i na sam koniec ubitą pianę z białek, w ten sposób wytworzy się gęste ciasto.

3. 

Na wcześniej natłuszczoną i posypaną mąką blachę równomiernie rozcieramy ciasto, pieczemy przez 20 - 25 minut w temperaturze 180°C.

4. Polewa

żółtko jajka 8 sztuk  cukier puder 250 g

Żółtka mieszamy z cukrem na pianę, równomiernie rozcieramy je na jeszcze ciepłym cieście.

Polewa

5. 

Kroimy, gdy polewa z żółtek będzie już sucha, nóż maczamy w gorącej wodzie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się