swiatwemnie.pl

Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem

    

Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów  mąka z ciecierzycy 50 gramów

Mleko i mąkę mieszamy na gładko.

2. 

masło 50 gramów

W garnku roztapiamy masło, ...

3. 

sól  cukier trzcinowy 75 gramów  mielony kardamon ½ łyżeczki

... wlewamy płynną masę, dodajemy szczyptę soli, cukier i kardamon. Gotujemy gęstą masę. Odstawiamy do wystudzenia.

4. 

wiórki kokosowe 125 gramów

Dosypujemy kokos ...

5. 

... i wyrabiamy gęste ciasto.

6. 

Z ciasta wytwarzamy kuleczki, ...

7. 

wiórki kokosowe

... i panierujemy w kokosie. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed podawaniem ogrzewamy do temperatury pokojowej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się