Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem
Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.
przepis,fotoprzepis,mąka z ciecierzycy,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,Wyroby cukiernicze,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Wyroby cukiernicze
Kuchnia indyjska
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 75 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mielony kardamon | ½ | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 125 | mililitrów | |
mąka z ciecierzycy | 50 | gramów | |
sól | - | ||
wiórki kokosowe | 125 | gramów | |
wiórki kokosowe | - |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów • mąka z ciecierzycy 50 gramów
Mleko i mąkę mieszamy na gładko.


3.
sól • cukier trzcinowy 75 gramów • mielony kardamon ½ łyżeczki
... wlewamy płynną masę, dodajemy szczyptę soli, cukier i kardamon. Gotujemy gęstą masę. Odstawiamy do wystudzenia.


5.
... i wyrabiamy gęste ciasto.

6.
Z ciasta wytwarzamy kuleczki, ...

7.
... i panierujemy w kokosie. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed podawaniem ogrzewamy do temperatury pokojowej.

Smacznego!