Orzechowy deser
Ochotę na coś słodkiego w pełni zaspokoi chrupiący deser fitness bez cukru, pełny orzechów oraz daktyli z przewagą suszonej śliwki.
przepis,fotoprzepis,daktyle,orzechy nerkowca naturalne,Zdrowe wypieki,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zdrowe wypieki
Składniki
Składniki
Stewia - świeża | - | ||
daktyle | 200 | gramów | |
nasiona słonecznika | 50 | gramów | |
olej kokosowy | 40 | gramów | |
orzechy nerkowca naturalne | 100 | gramów | |
orzechy ziemne prażone niesolone | 100 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów | |
śliwki suszone | 120 | gramów |
Przepis
1.
daktyle 200 gramów • orzechy nerkowca naturalne 100 gramów
Daktyle wypestkowujemy, płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do miski. Dodajemy orzechy nerkowca...
3.
Daktyle, orzechy wraz z wodą która nie wsiąkła wkładamy do większej, głębszej miski. Blenderem miksujemy na grubą papkę.
4.
orzechy ziemne prażone niesolone 100 gramów
Orzechy ziemne kroimy jak najdrobniej kuchennym siekaczem...
5.
...i mieszając dodajemy do nich masę z daktyli oraz orzechów nerkowca.
6.
nasiona słonecznika 50 gramów • olej kokosowy 40 gramów
Nasiona słonecznika również siekamy kuchennym siekaczem, ale nie całkiem na drobno. Dodajemy je do miski wraz z kokosowym olejem i dobrze miksujemy blenderem.
7.
Z masy, na tackę wyścieloną folią aluminiową, łyżką (od czasu do czasu maczając ją we wodzie) kładziemy placki.
8.
śliwki suszone 120 gramów
Do każdego placka wbijamy śliwkę a następnie tackę wkładamy do zamrażalnika na 20 minut do schłodzenia.
9.
Po 20 minutach możemy serwować. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
10.
Przed podaniem dekorujemy każdą porcję listkiem świeżej stewii.
1 porcja ma wartość energetyczną 150 kcal
Smacznego!