swiatwemnie.pl

Orzechowy deser

    

Ochotę na coś słodkiego w pełni zaspokoi chrupiący deser fitness bez cukru, pełny orzechów oraz daktyli z przewagą suszonej śliwki.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

daktyle 200 gramów  orzechy nerkowca naturalne 100 gramów

Daktyle wypestkowujemy, płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do miski. Dodajemy orzechy nerkowca...

2. 

woda 100 mililitrów

...zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 4 godziny.

3. 

Daktyle, orzechy wraz z wodą która nie wsiąkła wkładamy do większej, głębszej miski. Blenderem miksujemy na grubą papkę.

4. 

orzechy ziemne prażone niesolone 100 gramów

Orzechy ziemne kroimy jak najdrobniej kuchennym siekaczem...

5. 

...i mieszając dodajemy do nich masę z daktyli oraz orzechów nerkowca.

6. 

nasiona słonecznika 50 gramów  olej kokosowy 40 gramów

Nasiona słonecznika również siekamy kuchennym siekaczem, ale nie całkiem na drobno. Dodajemy je do miski wraz z kokosowym olejem i dobrze miksujemy blenderem.

7. 

Z masy, na tackę wyścieloną folią aluminiową, łyżką (od czasu do czasu maczając ją we wodzie) kładziemy placki.

8. 

śliwki suszone 120 gramów

Do każdego placka wbijamy śliwkę a następnie tackę wkładamy do zamrażalnika na 20 minut do schłodzenia.

9. 

Po 20 minutach możemy serwować. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

10. 

Stewia - świeża

Przed podaniem dekorujemy każdą porcję listkiem świeżej stewii.
1 porcja ma wartość energetyczną 150 kcal

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się