Orzechowy deser
![Orzechowy deser](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001192/img_pl_4x3/orzechowy-deser_00180.jpg)
Ochotę na coś słodkiego w pełni zaspokoi chrupiący deser fitness bez cukru, pełny orzechów oraz daktyli z przewagą suszonej śliwki.
przepis,fotoprzepis,daktyle,orzechy nerkowca naturalne,Zdrowe wypieki,,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Zdrowe wypieki
Składniki
Składniki
Stewia - świeża | - | ||
daktyle | 200 | gramów | |
nasiona słonecznika | 50 | gramów | |
olej kokosowy | 40 | gramów | |
orzechy nerkowca naturalne | 100 | gramów | |
orzechy ziemne prażone niesolone | 100 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów | |
śliwki suszone | 120 | gramów |
Przepis
1.
daktyle 200 gramów • orzechy nerkowca naturalne 100 gramów
Daktyle wypestkowujemy, płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do miski. Dodajemy orzechy nerkowca...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001192/small/IMG_2468.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001192/small/IMG_2473.jpg)
3.
Daktyle, orzechy wraz z wodą która nie wsiąkła wkładamy do większej, głębszej miski. Blenderem miksujemy na grubą papkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001192/small/IMG_2509.jpg)
4.
orzechy ziemne prażone niesolone 100 gramów
Orzechy ziemne kroimy jak najdrobniej kuchennym siekaczem...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001192/small/IMG_2511.jpg)
5.
...i mieszając dodajemy do nich masę z daktyli oraz orzechów nerkowca.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001192/small/IMG_2515.jpg)
6.
nasiona słonecznika 50 gramów • olej kokosowy 40 gramów
Nasiona słonecznika również siekamy kuchennym siekaczem, ale nie całkiem na drobno. Dodajemy je do miski wraz z kokosowym olejem i dobrze miksujemy blenderem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001192/small/IMG_2516.jpg)
7.
Z masy, na tackę wyścieloną folią aluminiową, łyżką (od czasu do czasu maczając ją we wodzie) kładziemy placki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001192/small/IMG_2519.jpg)
8.
śliwki suszone 120 gramów
Do każdego placka wbijamy śliwkę a następnie tackę wkładamy do zamrażalnika na 20 minut do schłodzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001192/small/IMG_2521.jpg)
9.
Po 20 minutach możemy serwować. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001192/small/IMG_2539.jpg)
10.
Przed podaniem dekorujemy każdą porcję listkiem świeżej stewii.
1 porcja ma wartość energetyczną 150 kcal
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001192/small/IMG_2570.jpg)
Smacznego!