swiatwemnie.pl

Orzechowy deser

     

Ochotę na coś słodkiego w pełni zaspokoi chrupiący deser fitness bez cukru, pełny orzechów oraz daktyli z przewagą suszonej śliwki.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

daktyle 200 g  orzechy nerkowca naturalne 100 g

Daktyle wypestkowujemy, płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do miski. Dodajemy orzechy nerkowca...

2. 

woda 100 ml

...zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 4 godziny.

3. 

Daktyle, orzechy wraz z wodą która nie wsiąkła wkładamy do większej, głębszej miski. Blenderem miksujemy na grubą papkę.

4. 

orzechy ziemne prażone niesolone 100 g

Orzechy ziemne kroimy jak najdrobniej kuchennym siekaczem...

5. 

...i mieszając dodajemy do nich masę z daktyli oraz orzechów nerkowca.

6. 

nasiona słonecznika 50 g  olej kokosowy 40 g

Nasiona słonecznika również siekamy kuchennym siekaczem, ale nie całkiem na drobno. Dodajemy je do miski wraz z kokosowym olejem i dobrze miksujemy blenderem.

7. 

Z masy, na tackę wyścieloną folią aluminiową, łyżką (od czasu do czasu maczając ją we wodzie) kładziemy placki.

8. 

śliwki suszone 120 g

Do każdego placka wbijamy śliwkę a następnie tackę wkładamy do zamrażalnika na 20 minut do schłodzenia.

9. 

Po 20 minutach możemy serwować. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

10. 

Stewia - świeża

Przed podaniem dekorujemy każdą porcję listkiem świeżej stewii.
1 porcja ma wartość energetyczną 150 kcal

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się