Karlowarski knedel

Smaczny i gęsty knedel z typową kratkowaną strukturą.
przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,muszkatołowy kwiat,jajka kurze,Kluski na parze,Przepisy do parowaru,Kuchnia czeska
Kluski na parze
Kuchnia czeska
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 6 ?? | sztuk kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 5 240 | decylitrów kcal | |
muszkatołowy kwiat | ¼ 7 | łyżeczki kcal | |
mąka tortowa pszenna T450 | 250 873 | gramów kcal | |
nać pietruszki | 2 14 | łyżki kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 6 sztuk • mleko półtłuste 1,5% 2 decylitry • muszkatołowy kwiat ¼ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Rogale kroimy na drobne kawałki i opiekamy na złoty kolor na 150 stopniach około 20 minut. Polewamy mlekiem, dodajemy na drobno pokrojoną natkę pietruszki, szczyptę kwiatu muszkatołowego i sól.

2.
jajka kurze 3 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 3 decylitry • mąka tortowa pszenna T450 250 gramów • nać pietruszki 2 łyżki
Z żółtek, mleka i mąki wyrabiamy sobie rzadkie ciasto, które dodajemy do rogali. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

3.
Ciasto formujemy na kształt knedla i gotujemy na parze (w szybkowarze) 20 - 25 minut. Knedel można ugotować też w wodzie, ewentualnie zapakowany w folię aluminiową.

Smacznego!