Królik na śmietanie

Delikatne królicze mięsko w kremowym warzywnym sosie podawane z knedlem.
przepis,fotoprzepis,królik,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Zajęcze i królicze mięso
Zajęcze i królicze mięso
Kategorie
Zajęcze i królicze mięso ›Składniki
Składniki
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
królik | 1 1140 | kilogram kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 640 | gramów kcal | |
liść laurowy | 3 ?? | sztuki kcal | |
marchew | 200 90 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 45 157 | gramów kcal | |
ocet | 5 32 | łyżek kcal | |
pietruszka | 150 95 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal |
Przepis
1. Przyprawa marynaty
cebula 100 gramów • marchew 200 gramów • pietruszka 150 gramów • woda 1 litr • ocet 5 łyżek • sól 1 łyżeczka • liść laurowy 3 sztuki
Warzywa obieramy, kroimy, wkładamy do garnka, dolewamy wody, ocet, dodajemy sól i liść laurowy. Warzywa zagotowujemy, odstawiamy z ognia a zalewę - marynatę odstawiamy do wystudzenia.


3.
... i porcjujemy na mniejsze części.

4. Marynowanie mięsa
Przygotowane królicze mięso wkładamy do zalewy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin do zamarynowania.

5. Gotowanie
Królika w zalewie gotujemy do miękkości (60-80 minut). Potem mięso i liść laurowy wyciągamy ...

6. Przygotowanie sosu
... i warzywa na gładko blenderem miksujemy.

7.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 45 gramów
W śmietanie i mleku mieszamy mąkę.

8.
Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zawiesinę i ciągle mieszając zagotowujemy. Według smaku dosalamy.

9.
Do gorącego sosu wkładamy z powrotem mięso by się w nim zagrzało i możemy podawać.

Smacznego!