Królik na śmietanie
Delikatne królicze mięsko w kremowym warzywnym sosie podawane z knedlem.
przepis,fotoprzepis,królik,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Zajęcze i królicze mięso
Zajęcze i królicze mięso
Kategorie
Zajęcze i królicze mięso
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
królik | 1 | kilogram | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | gramów | |
liść laurowy | 3 | sztuki | |
marchew | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 45 | gramów | |
ocet | 5 | łyżek | |
pietruszka | 150 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
woda | 1 | litr |
Przepis
1. Przyprawa marynaty
cebula 100 gramów • marchew 200 gramów • pietruszka 150 gramów • woda 1 litr • ocet 5 łyżek • sól 1 łyżeczka • liść laurowy 3 sztuki
Warzywa obieramy, kroimy, wkładamy do garnka, dolewamy wody, ocet, dodajemy sól i liść laurowy. Warzywa zagotowujemy, odstawiamy z ognia a zalewę - marynatę odstawiamy do wystudzenia.
3.
... i porcjujemy na mniejsze części.
4. Marynowanie mięsa
Przygotowane królicze mięso wkładamy do zalewy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin do zamarynowania.
5. Gotowanie
Królika w zalewie gotujemy do miękkości (60-80 minut). Potem mięso i liść laurowy wyciągamy ...
6. Przygotowanie sosu
... i warzywa na gładko blenderem miksujemy.
7.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 45 gramów
W śmietanie i mleku mieszamy mąkę.
8.
Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zawiesinę i ciągle mieszając zagotowujemy. Według smaku dosalamy.
9.
Do gorącego sosu wkładamy z powrotem mięso by się w nim zagrzało i możemy podawać.
Smacznego!