PRZEPISY

Królik na śmietanie

Królik na śmietanie

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Delikatne królicze mięsko w kremowym warzywnym sosie podawane z knedlem.

przepis,fotoprzepis,królik,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Zajęcze i królicze mięso

Zajęcze i królicze mięso

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

100

44

gramów

kcal

królik

1

1140

kilogram

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

400

640

gramów

kcal

liść laurowy

3

??

sztuki

kcal

marchew

200

90

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

100

48

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

45

157

gramów

kcal

ocet

5

32

łyżek

kcal

pietruszka

150

95

gramów

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

sól

0

??

kcal

woda

1

0

litr

kcal

 

Przepis

1. Przyprawa marynaty

cebula 100 gramów  marchew 200 gramów  pietruszka 150 gramów  woda 1 litr  ocet 5 łyżek  sól 1 łyżeczka  liść laurowy 3 sztuki

Warzywa obieramy, kroimy, wkładamy do garnka, dolewamy wody, ocet, dodajemy sól i liść laurowy. Warzywa zagotowujemy, odstawiamy z ognia a zalewę - marynatę odstawiamy do wystudzenia.

Warzywa obieramy, kroimy, wkładamy do garnka,...

2. Przygotowanie królika

królik 1 kilogram

Królika myjemy ...

Królika myjemy ......

3. 

... i porcjujemy na mniejsze części.

... i porcjujemy na mniejsze części....

4. Marynowanie mięsa

Przygotowane królicze mięso wkładamy do zalewy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin do zamarynowania.

Przygotowane królicze mięso wkładamy do zalewy...

5. Gotowanie

Królika w zalewie gotujemy do miękkości (60-80 minut). Potem mięso i liść laurowy wyciągamy ...

Królika w zalewie gotujemy do miękkości (60-80...

6. Przygotowanie sosu

... i warzywa na gładko blenderem miksujemy.

... i warzywa na gładko blenderem miksujemy....

7. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 45 gramów

W śmietanie i mleku mieszamy mąkę.

W śmietanie i mleku mieszamy mąkę....

8. 

sól

Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zawiesinę i ciągle mieszając zagotowujemy. Według smaku dosalamy.

Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zawiesinę i...

9. 

Do gorącego sosu wkładamy z powrotem mięso by się w nim zagrzało i możemy podawać.

Do gorącego sosu wkładamy z powrotem mięso by...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się