swiatwemnie.pl

Królik na śmietanie

    

Delikatne królicze mięsko w kremowym warzywnym sosie podawane z knedlem.

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

cebula100gramów
królik1kilogram
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400gramów
liść laurowy3sztuki
marchew200gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75045gramów
ocet5łyżek
pietruszka150gramów
sól1łyżeczka
sól-
woda1litr

1. Przyprawa marynaty

cebula 100 gramów  marchew 200 gramów  pietruszka 150 gramów  woda 1 litr  ocet 5 łyżek  sól 1 łyżeczka  liść laurowy 3 sztuki

Warzywa obieramy, kroimy, wkładamy do garnka, dolewamy wody, ocet, dodajemy sól i liść laurowy. Warzywa zagotowujemy, odstawiamy z ognia a zalewę - marynatę odstawiamy do wystudzenia.

Przyprawa marynaty

2. Przygotowanie królika

królik 1 kilogram

Królika myjemy ...

Przygotowanie królika

3. 

... i porcjujemy na mniejsze części.

4. Marynowanie mięsa

Przygotowane królicze mięso wkładamy do zalewy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin do zamarynowania.

Marynowanie mięsa

5. Gotowanie

Królika w zalewie gotujemy do miękkości (60-80 minut). Potem mięso i liść laurowy wyciągamy ...

Gotowanie

6. Przygotowanie sosu

... i warzywa na gładko blenderem miksujemy.

Przygotowanie sosu

7. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 45 gramów

W śmietanie i mleku mieszamy mąkę.

8. 

sól

Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zawiesinę i ciągle mieszając zagotowujemy. Według smaku dosalamy.

9. 

Do gorącego sosu wkładamy z powrotem mięso by się w nim zagrzało i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się