PRZEPISY

Pieczony marynowany królik z ziemniakami

Pieczony marynowany królik z ziemniakami

Zajęczy przysmak z królika w musztardowej marynacie, przygotowany w jednym garnku.

przepis,fotoprzepis,królik,ziemniaki,Zajęcze i królicze mięso,Bezglutenowe

Zajęcze i królicze mięso

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony¼łyżeczki
królik1.6kilograma
majeranek1łyżka
majeranek½łyżeczki
mielona czerwona papryka2łyżeczki
musztarda stołowa3łyżki
olej słonecznikowy8łyżek
sos sojowy2łyżki
sól3łyżeczki
woda150mililitrów
ziemniaki1.5kilograma

 

Przepis

1. 

królik 1.6 kilograma

Królika myjemy...

2. 

sól 1 łyżeczka

...i porcjujemy na 6 większych części. Delikatnie solimy.

3. 

sos sojowy 2 łyżki  musztarda stołowa 3 łyżki  majeranek 1 łyżka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  olej słonecznikowy 4 łyżki

Z wymienionych składników przygotowujemy marynatę.

4. 

Pojedyncze porcje królika obtaczamy w marynacie,...

5. 

...wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki do zamarynowania.

6. 

ziemniaki 1.5 kilograma

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy.

7. 

Części królika rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego.

8. 

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  majeranek ½ łyżeczki  sól 2 łyżeczki  olej słonecznikowy 4 łyżki  woda 150 mililitrów

Na wierzch kładziemy ziemniaki, posypujemy papryką, majerankiem i solą. Skrapiamy olejem i podlewamy wodą.

9. 

Przykrywamy i pieczemy w 200°C przez 1,5 - 2 godziny.

10. 

Potem królika wykładamy na ziemniaki, ponownie przykrywamy i 30 minut dopiekamy w temperaturze 225°C.

11. 

Podajemy z ogórkową surówką, lub z kiszonymi ogórkami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie