Pieczony marynowany królik z ziemniakami
Zajęczy przysmak z królika w musztardowej marynacie, przygotowany w jednym garnku.
przepis,fotoprzepis,królik,ziemniaki,Zajęcze i królicze mięso,Bezglutenowe
Zajęcze i królicze mięso
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
królik | 1.6 | kilograma | |
majeranek | 1 | łyżka | |
majeranek | ½ | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
musztarda stołowa | 3 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 8 | łyżek | |
sos sojowy | 2 | łyżki | |
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 150 | mililitrów | |
ziemniaki | 1.5 | kilograma |
Przepis
3.
sos sojowy 2 łyżki • musztarda stołowa 3 łyżki • majeranek 1 łyżka • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • olej słonecznikowy 4 łyżki
Z wymienionych składników przygotowujemy marynatę.
4.
Pojedyncze porcje królika obtaczamy w marynacie,...
5.
...wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki do zamarynowania.
7.
Części królika rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego.
8.
mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • majeranek ½ łyżeczki • sól 2 łyżeczki • olej słonecznikowy 4 łyżki • woda 150 mililitrów
Na wierzch kładziemy ziemniaki, posypujemy papryką, majerankiem i solą. Skrapiamy olejem i podlewamy wodą.
9.
Przykrywamy i pieczemy w 200°C przez 1,5 - 2 godziny.
10.
Potem królika wykładamy na ziemniaki, ponownie przykrywamy i 30 minut dopiekamy w temperaturze 225°C.
11.
Podajemy z ogórkową surówką, lub z kiszonymi ogórkami.
Smacznego!