Kremowe czereśniowe ciasto
Według tego przepisu przygotujecie sobie delikatne i łagodne ciasto z chrupiącą skórką, czereśniami, śmietaną i mascarpone.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,mascarpone,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),ciasto na strudel ręcznie rozciągane,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
ciasto na strudel ręcznie rozciągane | 85 | gramów | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
czereśnie | 600 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 500 | mililitrów | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
skrobia ziemniaczana | 3 | łyżeczki | |
skórka z cytryny | ½ | łyżeczki |
Przepis

2.
cukier kryształ 1 łyżka • cynamon mielony 1 łyżeczka • skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
Dodajemy wymienione składniki.

3.
mascarpone 250 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 mililitrów • cukier kryształ 2 łyżki • skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki • skórka z cytryny ½ łyżeczki • jajka kurze 2 sztuki
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski i razem ubijamy na gładki krem.

4.
ciasto na strudel ręcznie rozciągane 85 gramów • masło 15 gramów
Ciasto rozkładamy na mniejszą masłem wysmarowaną blachę. Brzegi mogą wystawać.

5.
Na ciasto wylewamy równomiernie krem.

6.
Wierzch pokrywamy masą z czereśniami.

7.
masło 35 gramów
Wystające brzegi ciasta smarujemy miękkim masłem i przykrywamy nimi czereśniową warstwę.

8.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
9.
Podajemy

Smacznego!