Kremowe czereśniowe ciasto
![Kremowe czereśniowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001468/img_pl_4x3/kremowe-czeresniowe-ciasto_00180.jpg)
Według tego przepisu przygotujecie sobie delikatne i łagodne ciasto z chrupiącą skórką, czereśniami, śmietaną i mascarpone.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,mascarpone,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),ciasto na strudel ręcznie rozciągane,Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
ciasto na strudel ręcznie rozciągane | 85 | gramów | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
czereśnie | 600 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 500 | mililitrów | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
skrobia ziemniaczana | 3 | łyżeczki | |
skórka z cytryny | ½ | łyżeczki |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001468/small/IMG_1071.jpg)
2.
cukier kryształ 1 łyżka • cynamon mielony 1 łyżeczka • skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
Dodajemy wymienione składniki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001468/small/IMG_1075.jpg)
3.
mascarpone 250 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 mililitrów • cukier kryształ 2 łyżki • skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki • skórka z cytryny ½ łyżeczki • jajka kurze 2 sztuki
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski i razem ubijamy na gładki krem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001468/small/IMG_1040.jpg)
4.
ciasto na strudel ręcznie rozciągane 85 gramów • masło 15 gramów
Ciasto rozkładamy na mniejszą masłem wysmarowaną blachę. Brzegi mogą wystawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001468/small/IMG_1072.jpg)
5.
Na ciasto wylewamy równomiernie krem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001468/small/IMG_1074.jpg)
6.
Wierzch pokrywamy masą z czereśniami.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001468/small/IMG_1076.jpg)
7.
masło 35 gramów
Wystające brzegi ciasta smarujemy miękkim masłem i przykrywamy nimi czereśniową warstwę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001468/small/IMG_1078.jpg)
8.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
9.
Podajemy
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001468/small/IMG_1108.jpg)
Smacznego!