swiatwemnie.pl

Kalafiorowa śmietanowa sałatka z majonezem

    

Smaczna sałatka do pieczonego i smażonego mięsa.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

kalafior 1.2 kilograma

Kalafior rozdzielamy na różyczki, myjemy, wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy na chrupiąco. Trzeba uważać żeby się nie rozgotował. Odcedzamy, wystudzamy i siekamy.

2. 

papryka czerwona 300 gramów

Oczyszczamy czerwoną paprykę, myjemy i kroimy na małe kawałki.

3. 

zielona papryka 300 gramów

Tak samo jak czerwoną paprykę przygotowujemy sobie zieloną paprykę.

4. 

szynka wieprzowa duszona 400 gramów

Na kostki kroimy szynkę.

5. 

Wszystkie składniki razem dobrze mieszamy.

6. 

ser Eidam 200 gramów

Na małe kawałki kroimy ser i dodajemy do sałatki.

7. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 600 gramów  majonez lekki 200 gramów  pieprz biały mielony 1 łyżeczka

Śmietanę mieszamy z majonezem i białym pieprzem. Dresing dodajmy do sałatki i sałatkę wkładamy do lodówki. Odstawiamy na 24 godziny. Podczas tego czasu sałatkę kilka razy mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się