Kalafiorowa śmietanowa sałatka z majonezem

Smaczna sałatka do pieczonego i smażonego mięsa.
przepis,fotoprzepis,kalafior,szynka wieprzowa duszona,ser Eidam,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),majonez lekki,Sałatki warzywne,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
401 g
Energia porcji
422 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
kalafior | 1.2 348 | kilograma kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 600 960 | gramów kcal | |
majonez lekki | 200 918 | gramów kcal | |
papryka czerwona | 300 87 | gramów kcal | |
pieprz biały mielony | 1 15 | łyżeczka kcal | |
ser Eidam | 200 572 | gramów kcal | |
szynka wieprzowa duszona | 400 416 | gramów kcal | |
zielona papryka | 300 60 | gramów kcal |
Przepis
1.
kalafior 1.2 kilograma
Kalafior rozdzielamy na różyczki, myjemy, wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy na chrupiąco. Trzeba uważać żeby się nie rozgotował. Odcedzamy, wystudzamy i siekamy.




5.
Wszystkie składniki razem dobrze mieszamy.


7.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 600 gramów • majonez lekki 200 gramów • pieprz biały mielony 1 łyżeczka
Śmietanę mieszamy z majonezem i białym pieprzem. Dresing dodajmy do sałatki i sałatkę wkładamy do lodówki. Odstawiamy na 24 godziny. Podczas tego czasu sałatkę kilka razy mieszamy.

Smacznego!