swiatwemnie.pl

Kalafiorowa śmietanowa sałatka z majonezem

Smaczna sałatka do pieczonego i smażonego mięsa.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

kalafior 1.2 kg

Kalafior rozdzielamy na różyczki, myjemy, wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy na chrupiąco. Trzeba uważać żeby się nie rozgotował. Odcedzamy, wystudzamy i siekamy.

2. 

czerwona papryka 300 g

Oczyszczamy czerwoną paprykę, myjemy i kroimy na małe kawałki.

3. 

zielona papryka 300 g

Tak samo jak czerwoną paprykę przygotowujemy sobie zieloną paprykę.

4. 

szynka wieprzowa duszona 400 g

Na kostki kroimy szynkę.

5. 

Wszystkie składniki razem dobrze mieszamy.

6. 

ser Eidam 200 g

Na małe kawałki kroimy ser i dodajemy do sałatki.

7. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 600 g  majonez lekki 200 g  pieprz biały mielony 1 łyżeczka

Śmietanę mieszamy z majonezem i białym pieprzem. Dresing dodajmy do sałatki i sałatkę wkładamy do lodówki. Odstawiamy na 24 godziny. Podczas tego czasu sałatkę kilka razy mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się