swiatwemnie.pl

Dynia zapiekana z bryndzą

     

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

Bryndza200gramów
Dynia600gramów
Jajka kurze2sztuki
Mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
Nać pietruszki1łyżka
Oliwa
Sól

1. 

dynia 600 g

Dynię obieramy, usuwamy nasionka. Dynię kroimy na około 1 cm grube półksiężyce.

2. 

bryndza 200 g  jajka kurze 1 sztuka  nać pietruszki 1 łyżka

W misce mieszamy bryndzę z jajkiem. Dodajemy natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.

3. 

oliwa

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, rozkładamy na niej połowę dyniowych półksiężyców i polewamy bryndzową mieszanką.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 100 ml  jajka kurze 1 sztuka  sól

Przykrywamy resztą półksiężyców i zalewamy mlekiem z roztrzepanym jajkiem. Solimy.

5. 

Zapiekamy najpierw przykryte 10 minut a potem odkryte 20 minut w 200°C. Dynia musi być miękka.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się