PRZEPISY

Orzechowo skwarkowe pogacze

Orzechowo skwarkowe pogacze

bi-starbi-starbi-starbi-starbi-star

Tych delikatnych i pachnących pogaczy z chrupiącymi kawałkami orzechów może będzie zbyt mało. Zastanówcie się od razu nad podwójną porcją, zwłaszcza jeśli oczekujecie gości :)

przepis,fotoprzepis,skwarki,orzeszki pekan,Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

50

Masa porcji

21 g

Energia porcji

80 kcal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

½

11

łyżeczki

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

mleko półtłuste 1,5%

200

96

mililitrów

kcal

mąka luksusowa (00 extra)

1

53

łyżka

kcal

mąka luksusowa (00 extra)

350

1218

gramów

kcal

orzeszki pekan

150

1041

gramów

kcal

skwarki

150

1112

gramów

kcal

smalec

35

314

gramów

kcal

sól

1.5

0

łyżeczki

kcal

ziarna sezamu

1

29

łyżeczka

kcal

świeże drożdże

40

41

gramów

kcal

 

Przepis

1. Rozczyn

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  mąka luksusowa (00 extra) 1 łyżka  świeże drożdże 40 gramów  cukier kryształ ½ łyżeczki

W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.

W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z...

2. 

skwarki 150 gramów

W tym czasie gdy nam rośnie rozczyn siekamy sobie na drobno skwarki.

W tym czasie gdy nam rośnie rozczyn siekamy sobie...

3. 

orzeszki pekan 150 gramów

Orzeszki pekan (mogą być też włoskie) siekamy na grubo.

Orzeszki pekan (mogą być też włoskie) siekamy...

4. 

mąka luksusowa (00 extra) 350 gramów  sól 1.5 łyżeczki  smalec 35 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Do przesianej mąki dodajemy sól i smalec, mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko oraz rozczyn i wyrabiamy zwarte prawie nielepiące się ciasto.

Do przesianej mąki dodajemy sól i smalec,...

5. 

Ciasto rozwałkowujemy na desce posypanej mąką.

Ciasto rozwałkowujemy na desce posypanej mąką....

6. 

Posypujemy je równomiernie nasiekanymi skwarkami i orzechami.

Posypujemy je równomiernie nasiekanymi skwarkami...

7. 

Brzegi równomiernie przekładamy z obydwóch stron i potem jeszcze wzdłuż przez siebie.

Brzegi równomiernie przekładamy z obydwóch...

8. 

Ciasto rozwałkowujemy i ponownie przekładamy.

Ciasto rozwałkowujemy i ponownie przekładamy....

9. 

Ostatni raz je rozwałkowujemy na grubość około jednego centymetra.

Ostatni raz je rozwałkowujemy na grubość około...

10. 

Wykrawamy kółeczka o średnicy około 4-5 centymetrów i układamy na blachę, albo dwie.

Wykrawamy kółeczka o średnicy około 4-5...

11. 

jajka kurze 1 sztuka  ziarna sezamu 1 łyżeczka

Każdy smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarenkami sezamu i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

Każdy smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem,...

12. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 200 °C.

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 200 °C....

13. 

Jeśli nie zmieściły się wam pogacze na jednej blaszce, możecie je upiec za jednym zamachem wkładając jedną blachę pod drugą.

Jeśli nie zmieściły się wam pogacze na jednej...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się