Orzechowo skwarkowe pogacze
Tych delikatnych i pachnących pogaczy z chrupiącymi kawałkami orzechów może będzie zbyt mało. Zastanówcie się od razu nad podwójną porcją, zwłaszcza jeśli oczekujecie gości :)
przepis,fotoprzepis,skwarki,orzeszki pekan,Słone przekąski,Sezonowe przepisy
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka luksusowa (00 extra) | 1 | łyżka | |
mąka luksusowa (00 extra) | 350 | gramów | |
orzeszki pekan | 150 | gramów | |
skwarki | 150 | gramów | |
smalec | 35 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
ziarna sezamu | 1 | łyżeczka | |
świeże drożdże | 40 | gramów |
Przepis
1. Rozczyn
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • mąka luksusowa (00 extra) 1 łyżka • świeże drożdże 40 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki
W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.



4.
mąka luksusowa (00 extra) 350 gramów • sól 1.5 łyżeczki • smalec 35 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Do przesianej mąki dodajemy sól i smalec, mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko oraz rozczyn i wyrabiamy zwarte prawie nielepiące się ciasto.

5.
Ciasto rozwałkowujemy na desce posypanej mąką.

6.
Posypujemy je równomiernie nasiekanymi skwarkami i orzechami.

7.
Brzegi równomiernie przekładamy z obydwóch stron i potem jeszcze wzdłuż przez siebie.

8.
Ciasto rozwałkowujemy i ponownie przekładamy.

9.
Ostatni raz je rozwałkowujemy na grubość około jednego centymetra.

10.
Wykrawamy kółeczka o średnicy około 4-5 centymetrów i układamy na blachę, albo dwie.

11.
jajka kurze 1 sztuka • ziarna sezamu 1 łyżeczka
Każdy smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarenkami sezamu i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

12.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 200 °C.

13.
Jeśli nie zmieściły się wam pogacze na jednej blaszce, możecie je upiec za jednym zamachem wkładając jedną blachę pod drugą.

Smacznego!