PRZEPISY

Pogacze ziemniaczane

Pogacze ziemniaczane

Przepis na kruche pogacze ziemniaczane z ciasta drożdżowego. Po upieczeniu są miękkie i pachnące.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

jajka kurze1sztuka
jajka kurze-
masło120gramów
mleko półtłuste 1,5%350mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
olej słonecznikowy0.1litra
sól3łyżeczki
ziarna sezamu-
ziemniaki200gramów
świeże drożdże30gramów

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów  świeże drożdże 30 gramów  jajka kurze 1 sztuka  mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  sól 3 łyżeczki  olej słonecznikowy 0.1 litra

Do letniego mleka dodajemy rozkruszone drożdże. Po uzyskaniu rozczynu mieszamy z resztą składników i wyrabiamy nie klejące się ciasto. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.

2. 

Po 20 minutach ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.

3. 

ziemniaki 200 gramów  masło 120 gramów

Na ciasto trzemy wystudzone ziemniaki ugotowane w mundurkach i masło albo margarynę.

4. 

Ciasto zaczynamy przekładać. Składamy jak kopertę. Górny brzeg składamy do środka ciasta, i dolny tak samo, aby brzegi ciasta dotykały się nawzajem. Ciasto ponownie obracamy.

5. 

Przekładamy jeden brzeg przez drugi, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 minut, by ciasto jeszcze troszkę wyrosło.

6. 

Ciasto rozwałkowujemy i cały proces składania powtarzamy. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

7. 

Potem ciasto znowu rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Nożem robimy krateczki i wykrawamy okrągłe pogacze.

8. 

jajka kurze  ziarna sezamu

Układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub kminkiem.

9. 

Pieczemy w temperaturze ok 200°C 10-15 minut do uzyskania złocistego koloru.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie