Pogacze ziemniaczane
Przepis na kruche pogacze ziemniaczane z ciasta drożdżowego. Po upieczeniu są miękkie i pachnące.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Słone przekąski
Słone przekąski
Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 | sztuka | |
jajka kurze | - | ||
masło | 120 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 350 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
olej słonecznikowy | 0.1 | litra | |
sól | 3 | łyżeczki | |
ziarna sezamu | - | ||
ziemniaki | 200 | gramów | |
świeże drożdże | 30 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów • świeże drożdże 30 gramów • jajka kurze 1 sztuka • mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • sól 3 łyżeczki • olej słonecznikowy 0.1 litra
Do letniego mleka dodajemy rozkruszone drożdże. Po uzyskaniu rozczynu mieszamy z resztą składników i wyrabiamy nie klejące się ciasto. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
2.
Po 20 minutach ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.
3.
ziemniaki 200 gramów • masło 120 gramów
Na ciasto trzemy wystudzone ziemniaki ugotowane w mundurkach i masło albo margarynę.
4.
Ciasto zaczynamy przekładać. Składamy jak kopertę. Górny brzeg składamy do środka ciasta, i dolny tak samo, aby brzegi ciasta dotykały się nawzajem. Ciasto ponownie obracamy.
5.
Przekładamy jeden brzeg przez drugi, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 minut, by ciasto jeszcze troszkę wyrosło.
6.
Ciasto rozwałkowujemy i cały proces składania powtarzamy. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
7.
Potem ciasto znowu rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Nożem robimy krateczki i wykrawamy okrągłe pogacze.
8.
Układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub kminkiem.
9.
Pieczemy w temperaturze ok 200°C 10-15 minut do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!