PRZEPISY

Pogacze ziemniaczane

Pogacze ziemniaczane

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Przepis na kruche pogacze ziemniaczane z ciasta drożdżowego. Po upieczeniu są miękkie i pachnące.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

jajka kurze

0

??

kcal

masło

120

881

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

350

169

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

300

1041

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

200

712

gramów

kcal

olej słonecznikowy

0.1

899

litra

kcal

sól

3

0

łyżeczki

kcal

ziarna sezamu

0

??

kcal

ziemniaki

200

184

gramów

kcal

świeże drożdże

30

31

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów  świeże drożdże 30 gramów  jajka kurze 1 sztuka  mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  sól 3 łyżeczki  olej słonecznikowy 0.1 litra

Do letniego mleka dodajemy rozkruszone drożdże. Po uzyskaniu rozczynu mieszamy z resztą składników i wyrabiamy nie klejące się ciasto. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Do letniego mleka dodajemy rozkruszone drożdże....

2. 

Po 20 minutach ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.

Po 20 minutach ciasto rozwałkowujemy na posypanej...

3. 

ziemniaki 200 gramów  masło 120 gramów

Na ciasto trzemy wystudzone ziemniaki ugotowane w mundurkach i masło albo margarynę.

Na ciasto trzemy wystudzone ziemniaki ugotowane w...

4. 

Ciasto zaczynamy przekładać. Składamy jak kopertę. Górny brzeg składamy do środka ciasta, i dolny tak samo, aby brzegi ciasta dotykały się nawzajem. Ciasto ponownie obracamy.

Ciasto zaczynamy przekładać. Składamy jak...

5. 

Przekładamy jeden brzeg przez drugi, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 minut, by ciasto jeszcze troszkę wyrosło.

Przekładamy jeden brzeg przez drugi, posypujemy...

6. 

Ciasto rozwałkowujemy i cały proces składania powtarzamy. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

7. 

Potem ciasto znowu rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Nożem robimy krateczki i wykrawamy okrągłe pogacze.

Potem ciasto znowu rozwałkowujemy na grubość...

8. 

jajka kurze  ziarna sezamu

Układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub kminkiem.

Układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy...

9. 

Pieczemy w temperaturze ok 200°C 10-15 minut do uzyskania złocistego koloru.

Pieczemy w temperaturze ok 200°C 10-15 minut do...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się