PRZEPISY

Kołacz z wiśniowym dżemem

Kołacz z wiśniowym dżemem

Niezwykle dobry, prosty i szybko przygotowany kołacz. Naprawdę warto spróbować!

przepis,fotoprzepis,dżem wiśniowy,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
cukier kryształ120gramów
dżem wiśniowy150gramów
masło-
mąka luksusowa pszenna T550180gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
olej słonecznikowy100mililitrów
proszek do pieczenia1opakowanie
sól1szczypta
woda130mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 120 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

woda 100 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów

Dodajemy wodę i olej.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie

Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec delikatnie dodajemy pianę ubitą z białek.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę do pieczenia tortu smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto.

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.

7. 

dżem wiśniowy 150 gramów  woda 30 mililitrów

Kwaśny wiśniowy dżem mieszamy z odrobiną wody, tak aby była średnio rzadka konsystencja dżemu. Zaczynamy go nieregularnie nanosić na korpus.

8. 

Po nałożeniu dżem zostawiamy na około 20 minut do wsiąknięcia.

9. 

I możemy podawać!

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie