Francuskie jabłkowe ciasto
Francuskie jabłkowe ciasto doskonale nadaje się na chłodne jesienne popołudnie przy kawie.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta Sezonowe przepisy Desery z jabłek Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień) Jabłkowe ciasta
Składniki
Składniki
cukier cynamonowy | 20 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
jabłka | 370 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | 80 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 | gramów | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 15 | gramów | |
sól | - |
Przepis
2.
sól • mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów
Dodajemy szczyptę soli, stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
3.
olej słonecznikowy 3 łyżki • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Na koniec dodajemy olej i mleko. Wszystko razem dobrze mieszamy.
4.
Połowę ciasta wylewamy na natłuszczoną i mąką posypaną okrągłą formę o średnicy 25 cm.
6.
Zalewamy drugą połową ciasta.
7.
Ciasto pieczemy 30 minut na 180 °C. Podczas pieczenia przygotowujemy sobie polewę.
8.
masło 80 gramów • cukier cynamonowy 20 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Polewę przygotowujemy roztapiając masło, dodając cukier cynamonowy i jajko. Wylewamy ją na upieczone ciasto i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smacznego!