PRZEPISY

Francuskie jabłkowe ciasto

Francuskie jabłkowe ciasto

Francuskie jabłkowe ciasto doskonale nadaje się na chłodne jesienne popołudnie przy kawie.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier cynamonowy20gramów
cukier puder100gramów
jabłka370gramów
jajka kurze3sztuki
masło80gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750150gramów
olej słonecznikowy3łyżki
proszek do pieczenia15gramów
sól-

 

Przepis

1. 

cukier puder 100 gramów  jajka kurze 2 sztuki

W misce na pianę ubijamy cukier z jajkami.

2. 

sól  mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  proszek do pieczenia 15 gramów

Dodajemy szczyptę soli, stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

3. 

olej słonecznikowy 3 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Na koniec dodajemy olej i mleko. Wszystko razem dobrze mieszamy.

4. 

Połowę ciasta wylewamy na natłuszczoną i mąką posypaną okrągłą formę o średnicy 25 cm.

5. 

jabłka 370 gramów

Na cieście układamy na cienkie plasterki pokrojone jabłka.

6. 

Zalewamy drugą połową ciasta.

7. 

Ciasto pieczemy 30 minut na 180 °C. Podczas pieczenia przygotowujemy sobie polewę.

8. 

masło 80 gramów  cukier cynamonowy 20 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Polewę przygotowujemy roztapiając masło, dodając cukier cynamonowy i jajko. Wylewamy ją na upieczone ciasto i pieczemy jeszcze 20 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie