Francuskie jabłkowe ciasto

Francuskie jabłkowe ciasto doskonale nadaje się na chłodne jesienne popołudnie przy kawie.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Desery z jabłek › Jabłkowe ciasta › Sezon - Jabłka (zima) ›Składniki
Składniki
| cukier cynamonowy | 20 76  | gramów kcal  | |
| cukier puder | 100 388  | gramów kcal  | |
| jabłka | 370 226  | gramów kcal  | |
| jajka kurze | 3 264  | sztuki kcal  | |
| masło | 80 588  | gramów kcal  | |
| mleko półtłuste 1,5% | 100 48  | mililitrów kcal  | |
| mąka chlebowa pszenna T750 | 150 521  | gramów kcal  | |
| olej słonecznikowy | 3 405  | łyżki kcal  | |
| proszek do pieczenia | 15 12  | gramów kcal  | |
| sól | 0 ??  | kcal  | 
Przepis

2.
sól • mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów
Dodajemy szczyptę soli, stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

3.
olej słonecznikowy 3 łyżki • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Na koniec dodajemy olej i mleko. Wszystko razem dobrze mieszamy.

4.
Połowę ciasta wylewamy na natłuszczoną i mąką posypaną okrągłą formę o średnicy 25 cm.


6.
Zalewamy drugą połową ciasta.

7.
Ciasto pieczemy 30 minut na 180 °C. Podczas pieczenia przygotowujemy sobie polewę.

8.
masło 80 gramów • cukier cynamonowy 20 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Polewę przygotowujemy roztapiając masło, dodając cukier cynamonowy i jajko. Wylewamy ją na upieczone ciasto i pieczemy jeszcze 20 minut.

Smacznego!



















