swiatwemnie.pl

Kokosowe ciasto ze stewią

    

Smaczne zdrowe ciasto bez cukru. Delikatny słodki smak dodaje mu świeża stewia i dobrej jakości gorzka czekolada którą jest delikatnie ozdobione.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Stewia - świeża20gramów
czekolada 85%50gramów
jajka kurze4sztuki
mleko tłuste 3,5%200mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
proszek do pieczenia10gramów
wiórki kokosowe200gramów
woda50mililitrów
zsiadłe mleko 3,6%500mililitrów

1. Przetworzenie świeżej stewii

Stewia - świeża 20 gramów

Listki stewii razem z ogonkami ucinamy w potrzebnej ilości. Opłukujemy je pod bieżącą wodą i odstawiamy do odcieczenia.

Przetworzenie świeżej stewii

2. 

Stewię kroimy nożyczkami na mniejsze kawałki i w kuchennym siekaczu siekamy jak najdrobniej.

3. 

woda 50 mililitrów

Dolewamy trochę wody i miksujemy.

4. Ciasto

zsiadłe mleko 3,6% 500 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  jajka kurze 4 sztuki  wiórki kokosowe 200 gramów

W misce mieszamy zsiadłe mleko, mleko, jajka i kokos.

Ciasto

5. 

Do ciasta dodajemy przygotowaną stewię ...

6. 

mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

... i mąkę z proszkiem do pieczenia.

7. 

Na gładko wymieszane ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i mąką posypaną blachę (42x32 cm).

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C 40 minut. Po upieczeniu ciasto rozkrawamy i odstawiamy do ostudzenia.

9. 

czekolada 85% 50 gramów

W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę.

10. 

Za pomocą strzykawki ciasto delikatnie ozdabiamy czekoladą. Odstawiamy do lodówki by czekolada zgęstniała i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się