Kokosowe ciasto ze stewią

Smaczne zdrowe ciasto bez cukru. Delikatny słodki smak dodaje mu świeża stewia i dobrej jakości gorzka czekolada którą jest delikatnie ozdobione.
przepis,fotoprzepis,Stewia - świeża,zsiadłe mleko 3,6%,wiórki kokosowe,Ciasta
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
24
Masa porcji
63 g
Energia porcji
141 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta ›Składniki
Składniki
Stewia - świeża | 20 0 | gramów kcal | |
czekolada 85% | 50 300 | gramów kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 200 128 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 890 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 10 8 | gramów kcal | |
wiórki kokosowe | 200 1386 | gramów kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal | |
zsiadłe mleko 3,6% | 500 300 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Przetworzenie świeżej stewii
Stewia - świeża 20 gramów
Listki stewii razem z ogonkami ucinamy w potrzebnej ilości. Opłukujemy je pod bieżącą wodą i odstawiamy do odcieczenia.

2.
Stewię kroimy nożyczkami na mniejsze kawałki i w kuchennym siekaczu siekamy jak najdrobniej.


4. Ciasto
zsiadłe mleko 3,6% 500 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • wiórki kokosowe 200 gramów
W misce mieszamy zsiadłe mleko, mleko, jajka i kokos.

5.
Do ciasta dodajemy przygotowaną stewię ...

6.
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
... i mąkę z proszkiem do pieczenia.

7.
Na gładko wymieszane ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i mąką posypaną blachę (42x32 cm).

8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C 40 minut. Po upieczeniu ciasto rozkrawamy i odstawiamy do ostudzenia.


10.
Za pomocą strzykawki ciasto delikatnie ozdabiamy czekoladą. Odstawiamy do lodówki by czekolada zgęstniała i możemy podawać.

Smacznego!