Kokosowe ciasto ze stewią
Smaczne zdrowe ciasto bez cukru. Delikatny słodki smak dodaje mu świeża stewia i dobrej jakości gorzka czekolada którą jest delikatnie ozdobione.
przepis,fotoprzepis,Stewia - świeża,zsiadłe mleko 3,6%,wiórki kokosowe,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
Stewia - świeża | 20 | gramów | |
czekolada 85% | 50 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
mleko tłuste 3,5% | 200 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
wiórki kokosowe | 200 | gramów | |
woda | 50 | mililitrów | |
zsiadłe mleko 3,6% | 500 | mililitrów |
Przepis
1. Przetworzenie świeżej stewii
Stewia - świeża 20 gramów
Listki stewii razem z ogonkami ucinamy w potrzebnej ilości. Opłukujemy je pod bieżącą wodą i odstawiamy do odcieczenia.
2.
Stewię kroimy nożyczkami na mniejsze kawałki i w kuchennym siekaczu siekamy jak najdrobniej.
4. Ciasto
zsiadłe mleko 3,6% 500 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • wiórki kokosowe 200 gramów
W misce mieszamy zsiadłe mleko, mleko, jajka i kokos.
5.
Do ciasta dodajemy przygotowaną stewię ...
6.
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
... i mąkę z proszkiem do pieczenia.
7.
Na gładko wymieszane ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i mąką posypaną blachę (42x32 cm).
8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C 40 minut. Po upieczeniu ciasto rozkrawamy i odstawiamy do ostudzenia.
10.
Za pomocą strzykawki ciasto delikatnie ozdabiamy czekoladą. Odstawiamy do lodówki by czekolada zgęstniała i możemy podawać.
Smacznego!