Kokosowe jeże

Przepis na przygotowanie prostych świątecznych ciasteczek.
przepis,fotoprzepis,rum,Ciasta,Boże Narodzenie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 450 1746 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kakao proszek | 30 92 | gramów kcal | |
masło | 280 2056 | gramów kcal | |
miód | 3 148 | łyżki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 72 | mililitrów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 10 72 | łyżek kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 12 9 | gramów kcal | |
rum | 4 144 | łyżki kcal | |
wiórki kokosowe | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
cukier puder 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • masło 80 gramów
Cukier puder, jajka i masło ubijamy na gładko.

2.
miód 3 łyżki • mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów • mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów
Do masy dodajemy ciepły miód, mleko i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3.
Mieszamy i ciasto wylewamy (równomiernie rozsmarowujemy) na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku około 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

4.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, ciasto kroimy na jednakowe prostokąty.

5.
masło 200 gramów • kakao proszek 30 gramów • cukier puder 200 gramów • mleko półtłuste 1,5% 10 łyżek
Wszystkie składniki na polewę (oprócz rumu) rozpuszczamy w wodnej kąpieli i odstawiamy do roztopienia.


7.
W czekoladowej polewie moczymy pokrojone ciasto i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Smacznego!