swiatwemnie.pl

Kokosowe jeże

     

Przepis na przygotowanie prostych świątecznych ciasteczek.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

cukier puder 250 g  jajka kurze 2 sztuki  masło 80 g

Cukier puder, jajka i masło ubijamy na gładko.

2. 

miód 3 łyżki  mąka chlebowa pszenna T750 300 g  proszek do pieczenia 12 g  mleko półtłuste 1,5% 150 ml

Do masy dodajemy ciepły miód, mleko i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. 

Mieszamy i ciasto wylewamy (równomiernie rozsmarowujemy) na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku około 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

4. 

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, ciasto kroimy na jednakowe prostokąty.

5. 

masło 200 g  kakao proszek 30 g  cukier puder 200 g  mleko półtłuste 1,5% 10 łyżek

Wszystkie składniki na polewę (oprócz rumu) rozpuszczamy w wodnej kąpieli i odstawiamy do roztopienia.

6. 

rum 4 łyżki

Po lekkim wystudzeniu dodajemy rum.

7. 

wiórki kokosowe

W czekoladowej polewie moczymy pokrojone ciasto i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się