Czekoladowo-orzechowe serduszka
![Czekoladowo-orzechowe serduszka](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001133/img_pl_4x3/czekoladowo-orzechowe-serduszka_00180.jpg)
Chrupiące słodziutkie serduszka z francuskiego ciasta.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,krem czekoladowo-orzechowy,Ciasta,Walentynki
Ciasta
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
czekolada do gotowania | 50 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
krem czekoladowo-orzechowy | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
orzechy włoskie | - |
Przepis
1.
ciasto francuskie 400 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 • krem czekoladowo-orzechowy 150 gramów • czekolada do gotowania 50 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na płat 45x35 cm. Do miski dajemy orzechowo-kakaowy krem i dolewamy do niego roztopioną czekoladę. Mieszamy ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001133/small/IMG_9868.jpg)
2.
... i smarujemy nim płat ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001133/small/IMG_9872.jpg)
3.
jajka kurze 1 sztuka
Ciasto zawijamy w roladę - jedną stronę do środka, drugą stronę do środka. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i środki łączymy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001133/small/IMG_9874.jpg)
4.
Podwójną roladę kroimy na równe części, około 1,5 cm kawałki. Kawałki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pociągnięciem dolnej części wytworzymy serduszko i palcami ciasteczko delikatnie dociskamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001133/small/IMG_9875.jpg)
5.
Po wierzchu posypujemy nasiekanymi orzechami i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 250°C. Pieczemy 12-15 minut na najwyższym stopniu/przegrodzie w piekarniku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001133/small/IMG_9877.jpg)
Smacznego!