Czekoladowo-orzechowe serduszka

Chrupiące słodziutkie serduszka z francuskiego ciasta.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,krem czekoladowo-orzechowy,Ciasta,Walentynki
Ciasta
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 400 1600 | gramów kcal | |
czekolada do gotowania | 50 251 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
krem czekoladowo-orzechowy | 150 810 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
orzechy włoskie | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
ciasto francuskie 400 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 • krem czekoladowo-orzechowy 150 gramów • czekolada do gotowania 50 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na płat 45x35 cm. Do miski dajemy orzechowo-kakaowy krem i dolewamy do niego roztopioną czekoladę. Mieszamy ...

2.
... i smarujemy nim płat ciasta.

3.
jajka kurze 1 sztuka
Ciasto zawijamy w roladę - jedną stronę do środka, drugą stronę do środka. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i środki łączymy.

4.
Podwójną roladę kroimy na równe części, około 1,5 cm kawałki. Kawałki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pociągnięciem dolnej części wytworzymy serduszko i palcami ciasteczko delikatnie dociskamy.

5.
Po wierzchu posypujemy nasiekanymi orzechami i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 250°C. Pieczemy 12-15 minut na najwyższym stopniu/przegrodzie w piekarniku.

Smacznego!