swiatwemnie.pl

Garnuszkowe muffiny

Prosty przepis na łagodne muffiny. Wielkość garnuszka może być byle jaka, proporcje składników przy każdej wielkości będą takie same, zmieni się tylko ilość ciasta.

 

Ilość porcji: 18

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
biały jogurt1garnuszek
cukier kryształ½garnuszka
cukier waniliowy1opakowanie
jajka kurze1sztuka
mąka chlebowa pszenna T7502garnuszki
olej słonecznikowy½garnuszka
proszek do pieczenia1opakowanie
rodzynki½garnuszka
wiórki kokosowe2łyżki

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 1 sztuka  olej słonecznikowy ½ garnuszka  biały jogurt 1 garnuszek  cukier waniliowy 1 opakowanie  cukier kryształ ½ garnuszka

Do miski dajemy jajko, olej, jogurt, cukier waniliowy oraz cukier kryształ. Wymienione składniki dobrze mieszamy.

Przygotowanie ciasta

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 2 garnuszki  proszek do pieczenia 1 opakowanie

Do garnuszka z mąką dodajemy proszek do pieczenia, następie określoną ilość mąki dodajemy do ciasta.

3. 

rodzynki ½ garnuszka  wiórki kokosowe 2 łyżki

Na koniec dodajemy umyte rodzynki, które przez chwilę były namaczane w wodzie i dosypujemy kokos. Mieszamy.

4. Pieczenie

Ciastem napełniamy formy do muffinek wyłożone papierowymi koszyczkami i pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku na wyższym stopniu przez 20 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone wbijamy w środek muffinki wykałaczkę. Jeśli po wyciągnięciu nie przykleja się do niej ciasto, można uznać, że jest ono upieczone.

Pieczenie

5. 

Muffinki wyciągamy z foremek i po ostygnięciu podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się