Porzeczkowe mini ciasteczka
Coś małego, smacznego, słodkiego ... na przekąszenie.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,kompot porzeczkowy,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kompot porzeczkowy | 450 | gramów | |
migdały płatki | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
skrobia kukurydziana | 1 | łyżka |
Przepis
1.
ciasto francuskie 400 gramów • mąka chlebowa pszenna T750
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy z niego większe kółeczka.

2.
jajka kurze 1 sztuka
Wkładamy je do foremek na muffiny i smarujemy je roztrzepanym jajkiem od strony wewnętrznej.

3.
kompot porzeczkowy 450 gramów • skrobia kukurydziana 1 łyżka • cukier puder 80 gramów
Z porzeczkowego kompotu odlewamy sok (zostanie nam około 200 g porzeczek). Dodajemy skrobię kukurydzianą i cukier, mieszamy.

4.
Porzeczki rozdzielamy do foremek wyłożonych ciastem.

5.
Z reszty ciasta wykrawamy mniejsze kółeczka i przykrywamy nimi porzeczkowe nadzienie.

6.
Ciasteczka smarujemy jajkiem ...


8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor (250°C 12-15 minut). Upieczone posypujemy przesianym cukrem pudrem. Z foremek wyciągamy i podajemy aż wtedy gdy dobrze ostygną.

Smacznego!