swiatwemnie.pl

Truskawkowy placek z mascarpone

     

Delikatny placek z kruchego ciasta, wypełniony kremem z mascarpone i ozdobiony świeżymi truskawkami.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier kryształ250gramów
jajka kurze5sztuk
laska wanilii1sztuka
mascarpone250gramów
masło100gramów
mleko tłuste 3,5%750gramów
mąka chlebowa pszenna T750350gramów
sól0
truskawki150gramów

1. Przygotowanie kruchego ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  jajka kurze 2 sztuki  cukier kryształ 50 gramów  sól  masło 100 gramów

Z mąki, miękkiego masła, jajek, cukru i szczypty soli wyrabiamy kruche ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce do odpoczęcia na około 15 minut.

Przygotowanie kruchego ciasta

2. Przygotowanie nadzienia

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 200 gramów

W misce mieszamy jajka i cukier do piany.

Przygotowanie nadzienia

3. 

mleko tłuste 3,5% 750 gramów  laska wanilii 1 sztuka

W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy wanilię z laski waniliowej.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów

Do ciepłego mleka dodajemy jajka z cukrem. Na koniec przez sitko wsypujemy mąkę. Gotujemy gęstą kaszę.

5. 

mascarpone 250 gramów

Do kaszy dodajemy mascarpone.

6. 

Do foremki na ciasto wgniatamy stopniowo ciasto. Na spód wylewamy nadzienie z mascarpone.

7. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

truskawki 150 gramów

Placek odstawiamy do wystudzenia i ozdabiamy go płatkami świeżych truskawek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się