swiatwemnie.pl

Truskawkowy placek z mascarpone

Delikatny placek z kruchego ciasta, wypełniony kremem z mascarpone i ozdobiony świeżymi truskawkami.

 

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cukier kryształ250gramów
Jajka kurze5sztuk
Laska wanilii1sztuka
Mascarpone250gramów
Masło100gramów
Mleko tłuste 3,5%750gramów
Mąka chlebowa pszenna t750350gramów
Sól
Truskawki150gramów

1. Przygotowanie kruchego ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 250 g  jajka kurze 2 sztuki  cukier kryształ 50 g  sól  masło 100 g

Z mąki, miękkiego masła, jajek, cukru i szczypty soli wyrabiamy kruche ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce do odpoczęcia na około 15 minut.

Przygotowanie kruchego ciasta

2. Przygotowanie nadzienia

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 200 g

W misce mieszamy jajka i cukier do piany.

Przygotowanie nadzienia

3. 

mleko tłuste 3,5% 750 g  laska wanilii 1 sztuka

W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy wanilię z laski waniliowej.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 g

Do ciepłego mleka dodajemy jajka z cukrem. Na koniec przez sitko wsypujemy mąkę. Gotujemy gęstą kaszę.

5. 

mascarpone 250 g

Do kaszy dodajemy mascarpone.

6. 

Do foremki na ciasto wgniatamy stopniowo ciasto. Na spód wylewamy nadzienie z mascarpone.

7. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

truskawki 150 g

Placek odstawiamy do wystudzenia i ozdabiamy go płatkami świeżych truskawek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się