swiatwemnie.pl

Makowy tarty kołacz

    

Ulubiony tarty kołacz, tym razem z makowego maślanego ciasta z jabłkami i twarogiem.

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

białko jajka5sztuk
cukier puder220gramów
jabłka750gramów
mak mielony150gramów
masło250gramów
mleko tłuste 3,5%50mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
proszek do pieczenia1opakowanie
sól1szczypta
twaróg wiejski z grudkami500gramów
śmietana do ubijania (30-33%)30mililitrów
żółtko jajka5sztuk

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  mak mielony 150 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie  masło 250 gramów

Do miski wsypujemy mąkę, mak i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto,...

2. 

śmietana do ubijania (30-33%) 30 mililitrów

...wlewamy do ciasta śmietanę i ugniatamy.

3. 

Wyrobione ciasto rozdzielamy na dwie równe części i wkładamy na 30 minut do lodówki.

4. 

twaróg wiejski z grudkami 500 gramów  żółtko jajka 5 sztuk

Do miski dajemy twaróg i żółtka.

5. 

cukier puder 160 gramów  mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów

Dodajemy mleko i cukier.

6. 

Dobrze mieszamy.

7. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

8. 

cukier puder 60 gramów

Dodajemy do niej cukier.

9. 

Pianę dodajemy do twarogowej masy.

10. 

jabłka 750 gramów

Jabłka myjemy, obieramy i na grubo trzemy.

11. 

Jedną połowę ciasta na grubo trzemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie rozlewamy twarogowe nadzienie.

12. 

Na nadzienie układamy jabłka a na nie trzemy drugą połowę ciasta.

13. 

Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się