Makowy tarty kołacz
![Makowy tarty kołacz](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002039/img_pl_4x3/makowy-tarty-kolacz_00180.jpg)
Ulubiony tarty kołacz, tym razem z makowego maślanego ciasta z jabłkami i twarogiem.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,twaróg wiejski z grudkami,jabłka,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
cukier puder | 220 | gramów | |
jabłka | 750 | gramów | |
mak mielony | 150 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 50 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | opakowanie | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg wiejski z grudkami | 500 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 30 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • mak mielony 150 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie • masło 250 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, mak i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto,...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9109.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9111.jpg)
3.
Wyrobione ciasto rozdzielamy na dwie równe części i wkładamy na 30 minut do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9139.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9117.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9123.jpg)
6.
Dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9133.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9128.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9130.jpg)
9.
Pianę dodajemy do twarogowej masy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9137.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9125.jpg)
11.
Jedną połowę ciasta na grubo trzemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie rozlewamy twarogowe nadzienie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9141.jpg)
12.
Na nadzienie układamy jabłka a na nie trzemy drugą połowę ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9146.jpg)
13.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002039/small/IMG_9148.jpg)
Smacznego!