Makowy tarty kołacz

Ulubiony tarty kołacz, tym razem z makowego maślanego ciasta z jabłkami i twarogiem.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,twaróg wiejski z grudkami,jabłka,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Jabłkowe ciasta › Sezon - Jabłka (zima) ›Składniki
Składniki
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
cukier puder | 220 854 | gramów kcal | |
jabłka | 750 458 | gramów kcal | |
mak mielony | 150 812 | gramów kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 50 32 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 ?? | opakowanie kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
twaróg wiejski z grudkami | 500 510 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 30 94 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • mak mielony 150 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie • masło 250 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, mak i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto,...


3.
Wyrobione ciasto rozdzielamy na dwie równe części i wkładamy na 30 minut do lodówki.



6.
Dobrze mieszamy.



9.
Pianę dodajemy do twarogowej masy.


11.
Jedną połowę ciasta na grubo trzemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie rozlewamy twarogowe nadzienie.

12.
Na nadzienie układamy jabłka a na nie trzemy drugą połowę ciasta.

13.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C.

Smacznego!