PRZEPISY

Makowy tarty kołacz

Makowy tarty kołacz

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Ulubiony tarty kołacz, tym razem z makowego maślanego ciasta z jabłkami i twarogiem.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,twaróg wiejski z grudkami,jabłka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

białko jajka

5

85

sztuk

kcal

cukier puder

220

854

gramów

kcal

jabłka

750

458

gramów

kcal

mak mielony

150

812

gramów

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

50

32

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

300

1041

gramów

kcal

proszek do pieczenia

1

??

opakowanie

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

twaróg wiejski z grudkami

500

510

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

30

94

mililitrów

kcal

żółtko jajka

5

285

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  mak mielony 150 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie  masło 250 gramów

Do miski wsypujemy mąkę, mak i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto,...

Do miski wsypujemy mąkę, mak i dodajemy proszek...

2. 

śmietana do ubijania (30-33%) 30 mililitrów

...wlewamy do ciasta śmietanę i ugniatamy.

...wlewamy do ciasta śmietanę i ugniatamy....

3. 

Wyrobione ciasto rozdzielamy na dwie równe części i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Wyrobione ciasto rozdzielamy na dwie równe...

4. 

twaróg wiejski z grudkami 500 gramów  żółtko jajka 5 sztuk

Do miski dajemy twaróg i żółtka.

Do miski dajemy twaróg i żółtka....

5. 

cukier puder 160 gramów  mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów

Dodajemy mleko i cukier.

Dodajemy mleko i cukier....

6. 

Dobrze mieszamy.

Dobrze mieszamy....

7. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

8. 

cukier puder 60 gramów

Dodajemy do niej cukier.

Dodajemy do niej cukier....

9. 

Pianę dodajemy do twarogowej masy.

Pianę dodajemy do twarogowej masy....

10. 

jabłka 750 gramów

Jabłka myjemy, obieramy i na grubo trzemy.

Jabłka myjemy, obieramy i na grubo trzemy....

11. 

Jedną połowę ciasta na grubo trzemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie rozlewamy twarogowe nadzienie.

Jedną połowę ciasta na grubo trzemy na blachę...

12. 

Na nadzienie układamy jabłka a na nie trzemy drugą połowę ciasta.

Na nadzienie układamy jabłka a na nie trzemy...

13. 

Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się