swiatwemnie.pl

Jabłkowo-orzechowe koszyczki

     

Kruche koszyczki pełne zdrowych orzechów i jabłuszek.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 g  masło 100 g  jajka kurze 1 sztuka  woda 2 łyżki

Do miski ważymy mąkę, dodajemy na małe kawałki pokrojone masło, jajko i wodę. Wszystko razem ręką mieszamy. Zwarte maślane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

2. 

jabłka 200 g  sok z cytryny 1 łyżka

Jabłka obieramy, kroimy na cienkie ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny.

3. 

orzechy włoskie 120 g

Orzechy siekamy w kuchennym siekaczu, albo na desce nożem.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550  dżem śliwkowy

Ciasto rozdzielamy na 8 jednakowych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, posypanej mąką, na kształt małych foremek, do nich wciskamy ciasto. Na ciasto równomiernie rozdzielamy orzechy. Na orzechy dajemy po łyżeczce śliwkowego dżemu a jeśli się nam uda to go rozcieramy.

5. 

cukier kryształ

Na orzechach układamy jabłka i posypujemy ich cukrem. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w 200°C przez 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się