Jabłkowo-orzechowe koszyczki
Kruche koszyczki pełne zdrowych orzechów i jabłuszek.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,jabłka,Babeczki,Sezonowe przepisy
Babeczki
Kategorie
Babeczki Sezonowe przepisy Desery z jabłek Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Orzechy Sezon - Jabłka (jesień)
Składniki
Składniki
cukier kryształ | - | ||
dżem śliwkowy | - | ||
jabłka | 200 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
orzechy włoskie | 120 | gramów | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
woda | 2 | łyżki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • masło 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka • woda 2 łyżki
Do miski ważymy mąkę, dodajemy na małe kawałki pokrojone masło, jajko i wodę. Wszystko razem ręką mieszamy. Zwarte maślane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

2.
jabłka 200 gramów • sok z cytryny 1 łyżka
Jabłka obieramy, kroimy na cienkie ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny.


4.
mąka luksusowa pszenna T550 • dżem śliwkowy
Ciasto rozdzielamy na 8 jednakowych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, posypanej mąką, na kształt małych foremek, do nich wciskamy ciasto. Na ciasto równomiernie rozdzielamy orzechy. Na orzechy dajemy po łyżeczce śliwkowego dżemu a jeśli się nam uda to go rozcieramy.

5.
Na orzechach układamy jabłka i posypujemy ich cukrem. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w 200°C przez 20 minut.

Smacznego!