PRZEPISY

Jabłkowo-orzechowe koszyczki

Jabłkowo-orzechowe koszyczki

Kruche koszyczki pełne zdrowych orzechów i jabłuszek.

przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,jabłka,Babeczki

Babeczki

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ-
dżem śliwkowy-
jabłka200gramów
jajka kurze1sztuka
masło100gramów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
orzechy włoskie120gramów
sok z cytryny1łyżka
woda2łyżki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  masło 100 gramów  jajka kurze 1 sztuka  woda 2 łyżki

Do miski ważymy mąkę, dodajemy na małe kawałki pokrojone masło, jajko i wodę. Wszystko razem ręką mieszamy. Zwarte maślane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

2. 

jabłka 200 gramów  sok z cytryny 1 łyżka

Jabłka obieramy, kroimy na cienkie ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny.

3. 

orzechy włoskie 120 gramów

Orzechy siekamy w kuchennym siekaczu, albo na desce nożem.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550  dżem śliwkowy

Ciasto rozdzielamy na 8 jednakowych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, posypanej mąką, na kształt małych foremek, do nich wciskamy ciasto. Na ciasto równomiernie rozdzielamy orzechy. Na orzechy dajemy po łyżeczce śliwkowego dżemu a jeśli się nam uda to go rozcieramy.

5. 

cukier kryształ

Na orzechach układamy jabłka i posypujemy ich cukrem. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w 200°C przez 20 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie