swiatwemnie.pl

Raw bananowo kokosowy tort

    

Delikatny kremowy tort bez masła, cukru i mąki. Jest pełen tylko zdrowej energii.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

awokado200gramów
banan350gramów
kakao proszek2łyżeczki
olej kokosowy40gramów
orzechy włoskie75gramów
rodzynki125gramów
wiórki kokosowe160gramów
woda75mililitrów

1. Spód

rodzynki 125 gramów  woda 75 mililitrów

Rodzynki myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na pół godziny.

Spód

2. 

orzechy włoskie 75 gramów

Orzechy na drobno siekamy albo mielimy.

3. 

Rodzynki razem z wodą miksujemy na kaszę,...

4. 

... dodajemy orzechy,...

5. 

wiórki kokosowe 60 gramów

...kokos,...

6. 

olej kokosowy 20 gramów

... i kokosowy olej.

7. 

kakao proszek 2 łyżeczki

Formę (średnica 18 cm) podkładamy, albo wykładamy papierem do pieczenia. Więcej niż dwie trzecie masy wciskamy na dno formy. Do reszty części, która nam została dodajemy kakao i masę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Wkładamy do lodówki do stężenia.

8. Bananowo-kokosowy krem

banan 350 gramów  awokado 200 gramów  olej kokosowy 20 gramów

Banany obieramy, łamiemy do miski, dodajemy pokrojone awokado i kokosowy olej. Miksujemy.

Bananowo-kokosowy krem

9. 

wiórki kokosowe 100 gramów

Dodajemy kokos.

10. 

Masę warstwujemy na spód i ugładzamy. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia (co najmniej na godzinę).

11. 

Za pomocą noża poluźniamy brzegi tortu i tort przekładamy na paterę na tort.

12. Ozdabianie

Z kakaowej masy wykrawamy kształty według okazji. Na Wielkanoc zajączki, na Boże Narodzenie choineczki :)

Ozdabianie

13. 

Wykrojone kształty podnosimy szerokim nożem i tort nimi ozdabiamy. Kroimy i do podawania przechowujemy w chłodnym miejscu.

14. 

Serwujemy dobrze wychłodzone kawałki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się