Raw bananowo kokosowy tort
![Raw bananowo kokosowy tort](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001230/img_pl_4x3/raw-bananowo-kokosowy-tort_00180.jpg)
Delikatny kremowy tort bez masła, cukru i mąki. Jest pełen tylko zdrowej energii.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,banan,awokado,Torty,Surowe jedzenie - raw food,Wielkanoc,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Torty
Kategorie
Torty Surowe jedzenie - raw food Wielkanoc Wegańskie przepisy Wegetariańskie przepisy Bezlaktozowe Bezglutenowe Sezon - Orzechy
Składniki
Składniki
awokado | 200 | gramów | |
banan | 350 | gramów | |
kakao proszek | 2 | łyżeczki | |
olej kokosowy | 40 | gramów | |
orzechy włoskie | 75 | gramów | |
rodzynki | 125 | gramów | |
wiórki kokosowe | 160 | gramów | |
woda | 75 | mililitrów |
Przepis
1. Spód
rodzynki 125 gramów • woda 75 mililitrów
Rodzynki myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na pół godziny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4084.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4085.jpg)
3.
Rodzynki razem z wodą miksujemy na kaszę,...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4087.jpg)
4.
... dodajemy orzechy,...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4088.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4090.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4092.jpg)
7.
kakao proszek 2 łyżeczki
Formę (średnica 18 cm) podkładamy, albo wykładamy papierem do pieczenia. Więcej niż dwie trzecie masy wciskamy na dno formy. Do reszty części, która nam została dodajemy kakao i masę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Wkładamy do lodówki do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4094.jpg)
8. Bananowo-kokosowy krem
banan 350 gramów • awokado 200 gramów • olej kokosowy 20 gramów
Banany obieramy, łamiemy do miski, dodajemy pokrojone awokado i kokosowy olej. Miksujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4096.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4098.jpg)
10.
Masę warstwujemy na spód i ugładzamy. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia (co najmniej na godzinę).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4100.jpg)
11.
Za pomocą noża poluźniamy brzegi tortu i tort przekładamy na paterę na tort.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4127.jpg)
12. Ozdabianie
Z kakaowej masy wykrawamy kształty według okazji. Na Wielkanoc zajączki, na Boże Narodzenie choineczki :)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4126.jpg)
13.
Wykrojone kształty podnosimy szerokim nożem i tort nimi ozdabiamy. Kroimy i do podawania przechowujemy w chłodnym miejscu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4212.jpg)
14.
Serwujemy dobrze wychłodzone kawałki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001230/small/IMG_4218.jpg)
Smacznego!