swiatwemnie.pl

Niepieczony jabłkowy tort z orzechami

    

Wyśmienity chrupiący tort pełen orzechów laskowych oraz pestek dyni. Podajemy polany świeżym sokiem z cytryny w ilości wedle gustu.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

wysoka

 

 

biszkopty200gramów
budyń waniliowy w proszku37gramów
cukier trzcinowy100gramów
czekolada 85%-
jabłka1kilogram
orzechy laskowe100gramów
pestki dyni łuskane60gramów
sok z cytryny-
woda250mililitrów

1. 

jabłka 1 kilogram  cukier trzcinowy 100 gramów

Jabłka obieramy, trzemy na grubo, posypujemy cukrem i gotujemy na papkę. Miksujemy blenderem.

2. 

orzechy laskowe 100 gramów

Orzechy laskowe siekamy na drobno...

3. 

Dosypujemy je do jabłkowej papki nieustannie mieszając.

4. 

woda 250 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 37 gramów

Papkę kładziemy z powrotem na ogień, dolewamy rozmieszany w wodzie budyń w proszku i gotujemy do zgęstnienia.

5. 

pestki dyni łuskane 60 gramów

Siekamy pestki dyni.

6. 

Dosypujemy je do ugotowanej jabłkowo - orzechowej masy.

7. 

biszkopty 100 gramów

Na dno tortowej formy (średnica 26 cm) rozkładamy biszkopty. W zdrowszym wariancie tortu użyjemy pełnoziarniste biszkopty.

8. 

biszkopty 100 gramów

Przykrywamy nimi połowę masy i ponownie układamy warstwę biszkoptów.

9. 

Kładziemy warstwy na drugiej połowie masy i ugładzamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Najlepiej zostawić tort tężeć na całą noc, wtedy biszkopty lepiej przesiąkną od jabłek.

10. 

czekolada 85%

Tort kroimy i dekorujemy roztopioną czekoladą.

11. 

sok z cytryny

Po wystygnięciu czekolady możemy podawać porcje polane sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się