Niepieczony jabłkowy tort z orzechami
Wyśmienity chrupiący tort pełen orzechów laskowych oraz pestek dyni. Podajemy polany świeżym sokiem z cytryny w ilości wedle gustu.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Zdrowe wypieki,Bez pieczenia,Sezonowe przepisy
Zdrowe wypieki
Kategorie
Zdrowe wypieki Bez pieczenia Sezonowe przepisy Ciasta bez pieczenia Desery z jabłek Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień)
Składniki
Składniki
biszkopty | 200 | gramów | |
budyń waniliowy w proszku | 37 | gramów | |
cukier trzcinowy | 100 | gramów | |
czekolada 85% | - | ||
jabłka | 1 | kilogram | |
orzechy laskowe | 100 | gramów | |
pestki dyni łuskane | 60 | gramów | |
sok z cytryny | - | ||
woda | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
jabłka 1 kilogram • cukier trzcinowy 100 gramów
Jabłka obieramy, trzemy na grubo, posypujemy cukrem i gotujemy na papkę. Miksujemy blenderem.


3.
Dosypujemy je do jabłkowej papki nieustannie mieszając.

4.
woda 250 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów
Papkę kładziemy z powrotem na ogień, dolewamy rozmieszany w wodzie budyń w proszku i gotujemy do zgęstnienia.


6.
Dosypujemy je do ugotowanej jabłkowo - orzechowej masy.

7.
biszkopty 100 gramów
Na dno tortowej formy (średnica 26 cm) rozkładamy biszkopty. W zdrowszym wariancie tortu użyjemy pełnoziarniste biszkopty.


9.
Kładziemy warstwy na drugiej połowie masy i ugładzamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Najlepiej zostawić tort tężeć na całą noc, wtedy biszkopty lepiej przesiąkną od jabłek.



Smacznego!