Niepieczony jabłkowy tort z orzechami

Wyśmienity chrupiący tort pełen orzechów laskowych oraz pestek dyni. Podajemy polany świeżym sokiem z cytryny w ilości wedle gustu.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Zdrowe wypieki,Bez pieczenia
Zdrowe wypieki
Kategorie
Zdrowe wypieki › Bez pieczenia › Ciasta bez pieczenia › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›Składniki
Składniki
biszkopty | 200 794 | gramów kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 37 132 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 100 396 | gramów kcal | |
czekolada 85% | 0 ?? | kcal | |
jabłka | 1 610 | kilogram kcal | |
orzechy laskowe | 100 646 | gramów kcal | |
pestki dyni łuskane | 60 336 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 0 ?? | kcal | |
woda | 250 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
jabłka 1 kilogram • cukier trzcinowy 100 gramów
Jabłka obieramy, trzemy na grubo, posypujemy cukrem i gotujemy na papkę. Miksujemy blenderem.


3.
Dosypujemy je do jabłkowej papki nieustannie mieszając.

4.
woda 250 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów
Papkę kładziemy z powrotem na ogień, dolewamy rozmieszany w wodzie budyń w proszku i gotujemy do zgęstnienia.


6.
Dosypujemy je do ugotowanej jabłkowo - orzechowej masy.

7.
biszkopty 100 gramów
Na dno tortowej formy (średnica 26 cm) rozkładamy biszkopty. W zdrowszym wariancie tortu użyjemy pełnoziarniste biszkopty.


9.
Kładziemy warstwy na drugiej połowie masy i ugładzamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Najlepiej zostawić tort tężeć na całą noc, wtedy biszkopty lepiej przesiąkną od jabłek.



Smacznego!