PRZEPISY

Niepieczony jabłkowy tort z orzechami

Niepieczony jabłkowy tort z orzechami

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Wyśmienity chrupiący tort pełen orzechów laskowych oraz pestek dyni. Podajemy polany świeżym sokiem z cytryny w ilości wedle gustu.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Zdrowe wypieki,Bez pieczenia

Zdrowe wypieki

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

biszkopty

200

794

gramów

kcal

budyń waniliowy w proszku

37

132

gramów

kcal

cukier trzcinowy

100

396

gramów

kcal

czekolada 85%

0

??

kcal

jabłka

1

610

kilogram

kcal

orzechy laskowe

100

646

gramów

kcal

pestki dyni łuskane

60

336

gramów

kcal

sok z cytryny

0

??

kcal

woda

250

0

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

jabłka 1 kilogram  cukier trzcinowy 100 gramów

Jabłka obieramy, trzemy na grubo, posypujemy cukrem i gotujemy na papkę. Miksujemy blenderem.

Jabłka obieramy, trzemy na grubo, posypujemy...

2. 

orzechy laskowe 100 gramów

Orzechy laskowe siekamy na drobno...

Orzechy laskowe siekamy na drobno......

3. 

Dosypujemy je do jabłkowej papki nieustannie mieszając.

Dosypujemy je do jabłkowej papki nieustannie...

4. 

woda 250 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 37 gramów

Papkę kładziemy z powrotem na ogień, dolewamy rozmieszany w wodzie budyń w proszku i gotujemy do zgęstnienia.

Papkę kładziemy z powrotem na ogień, dolewamy...

5. 

pestki dyni łuskane 60 gramów

Siekamy pestki dyni.

Siekamy pestki dyni....

6. 

Dosypujemy je do ugotowanej jabłkowo - orzechowej masy.

Dosypujemy je do ugotowanej jabłkowo - orzechowej...

7. 

biszkopty 100 gramów

Na dno tortowej formy (średnica 26 cm) rozkładamy biszkopty. W zdrowszym wariancie tortu użyjemy pełnoziarniste biszkopty.

Na dno tortowej formy (średnica 26 cm)...

8. 

biszkopty 100 gramów

Przykrywamy nimi połowę masy i ponownie układamy warstwę biszkoptów.

Przykrywamy nimi połowę masy i ponownie...

9. 

Kładziemy warstwy na drugiej połowie masy i ugładzamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Najlepiej zostawić tort tężeć na całą noc, wtedy biszkopty lepiej przesiąkną od jabłek.

Kładziemy warstwy na drugiej połowie masy i...

10. 

czekolada 85%

Tort kroimy i dekorujemy roztopioną czekoladą.

Tort kroimy i dekorujemy roztopioną czekoladą....

11. 

sok z cytryny

Po wystygnięciu czekolady możemy podawać porcje polane sokiem z cytryny.

Po wystygnięciu czekolady możemy podawać porcje...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się