Raw jabłkowa rolada
Nie pieczona rolada bez cukru.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Zdrowe wypieki,Surowe jedzenie - raw food,Bez pieczenia,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Zdrowe wypieki
Kategorie
Zdrowe wypieki Surowe jedzenie - raw food Bez pieczenia Bezlaktozowe Sezonowe przepisy Ciasta bez pieczenia Desery z jabłek Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień)
Składniki
Składniki
cytryna | 1 | sztuka | |
jabłka | 400 | gramów | |
migdały płatki | - | ||
nasiona słonecznika | 100 | gramów | |
olej z pestek dyni | 10 | gramów | |
płatki owsiane | 50 | gramów | |
rodzynki | 150 | gramów | |
siemię lniane | 50 | gramów | |
woda mineralna | 100 | mililitrów |
Przepis
1.
rodzynki 150 gramów
Rodzynki zalewamy zimną wodą, wodę wylewamy, ponownie zalewamy i ponownie wylewamy (po prostu je myjemy).

2.
woda mineralna 100 mililitrów
Do rodzynek dolewamy wodę mineralną i odkładamy na 2 godziny do lodówki.



5.
jabłka 400 gramów • cytryna 1 sztuka
Jabłka obieramy i na grubo trzemy. Skrapiamy je sokiem z cytryny i mieszamy.

6.
Do głębszej miski wsypujemy obydwa rodzaje zmielonych nasion. Blenderem miksujmy rodzynki na bardzo drobno. Wodę mineralną z nich nie wylewamy.


8.
płatki owsiane 50 gramów
Na drobno mielimy płatki i dobrze mieszamy je z zawartością w misce za pomocą blendera.

9.
Masę równomiernie rozkładamy na kształt prostokąta 32x28cm, na folię aluminiową przełożoną podwójnie i ugniatamy.

10.
Jabłka dobrze wyciskamy i rozkładamy je na masie. Ugniatamy je ...

11.
... i za pomocą folii roladę zawijamy.

12.
Roladę przekładamy na tacę, posypujemy migdałami i odstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Najlepsza jest po 24 godzinach chłodzenia.

13.
Roladę kroimy i serwujemy.
Jedna porcja ma wartość energetyczną 120 kcal.

Smacznego!