Huzarskie guziki
Tradycyjne małe ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,powidło porzeczkowe,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 1.5 | łyżki | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
masło | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
powidło porzeczkowe | 3 | łyżki | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
orzechy włoskie 100 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • cukier waniliowy 20 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • masło 200 gramów
Orzechy mielimy i wymieszamy je z mąką, cukrem, żółtkami i masłem.
2.
Ciasto zapakujemy do foli i odkładamy na noc do lodówki.
3.
Wypoczęte ciasto rozdzielamy na ćwiartki i stopniowo wyrabiamy. Ciasto jest bardzo twarde ale podczas wyrabiania zmięknie. Z kawałka ciasta robimy wałek średnicy około 3 cm. Kroimy go na centymetrowe kawałeczki.
4.
Z każdego kawałeczka formujemy kulkę i odwróconą końcówką łychy robimy w niej wgłębienie.
5.
Ciasteczka układamy na blachę i w rozgrzanym piekarniku w 180°C pieczemy ( 10 -15 minut).
7.
I wypełniamy nim wystudzone kruche ciasteczka. Do każdego wgłębienia dajemy około pół łyżeczki dżemu.
Smacznego!