swiatwemnie.pl

Huzarskie guziki

Huzarskie guziki

    

Tradycyjne małe ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

50

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

orzechy włoskie 100 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  cukier waniliowy 20 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  masło 200 gramów

Orzechy mielimy i wymieszamy je z mąką, cukrem, żółtkami i masłem.

2. 

Ciasto zapakujemy do foli i odkładamy na noc do lodówki.

3. 

Wypoczęte ciasto rozdzielamy na ćwiartki i stopniowo wyrabiamy. Ciasto jest bardzo twarde ale podczas wyrabiania zmięknie. Z kawałka ciasta robimy wałek średnicy około 3 cm. Kroimy go na centymetrowe kawałeczki.

4. 

Z każdego kawałeczka formujemy kulkę i odwróconą końcówką łychy robimy w niej wgłębienie.

5. 

Ciasteczka układamy na blachę i w rozgrzanym piekarniku w 180°C pieczemy ( 10 -15 minut).

6. 

powidło porzeczkowe 3 łyżki  cukier puder 1.5 łyżki

Dżem mieszamy z cukrem.

7. 

I wypełniamy nim wystudzone kruche ciasteczka. Do każdego wgłębienia dajemy około pół łyżeczki dżemu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się