swiatwemnie.pl

Huzarskie guziki

     

Tradycyjne małe ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

50

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

orzechy włoskie 100 g  mąka chlebowa pszenna T750 300 g  cukier waniliowy 20 g  żółtko jajka 2 sztuki  masło 200 g

Orzechy mielimy i wymieszamy je z mąką, cukrem, żółtkami i masłem.

2. 

Ciasto zapakujemy do foli i odkładamy na noc do lodówki.

3. 

Wypoczęte ciasto rozdzielamy na ćwiartki i stopniowo wyrabiamy. Ciasto jest bardzo twarde ale podczas wyrabiania zmięknie. Z kawałka ciasta robimy wałek średnicy około 3 cm. Kroimy go na centymetrowe kawałeczki.

4. 

Z każdego kawałeczka formujemy kulkę i odwróconą końcówką łychy robimy w niej wgłębienie.

5. 

Ciasteczka układamy na blachę i w rozgrzanym piekarniku w 180°C pieczemy ( 10 -15 minut).

6. 

powidło porzeczkowe 3 łyżki  cukier puder 1.5 łyżki

Dżem mieszamy z cukrem.

7. 

I wypełniamy nim wystudzone kruche ciasteczka. Do każdego wgłębienia dajemy około pół łyżeczki dżemu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się