swiatwemnie.pl

Jabłkowo - czekoladowy krem

     

Smaczna domowa "nutella" dla dzieci na śniadanie. Podajemy posmarowaną na świeżym pieczywie albo na chałce. Możemy ją użyć również do przygotowania ciast lub ciasteczek.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

nízka

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukier kryształ750gramów
Czekolada100gramów
Jabłka3kilogramów
Kakao proszek100gramów
Skrobia kukurydziana120gramów
Woda400mililitrów

1. 

jabłka 3 kg  woda 400 ml

Jabłka obieramy, kroimy, dolewamy wody i gotujemy do miękkości.

2. 

skrobia kukurydziana 120 g  kakao proszek 100 g

Jabłka odstawiamy do częściowego ostudzenia, potem je miksujemy blenderem, dodajemy skrobię kukurydzianą, kakao i ponownie miksujemy.

3. 

cukier kryształ 750 g  czekolada 100 g

Masę z powrotem kładziemy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy cukier i dodajemy czekoladę. Mieszamy do zgęstnienia.

4. 

Gorący krem napełniamy do mniejszych słoików. Od razu zamykamy wieczkiem ...

5. 

... i słoik odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się