swiatwemnie.pl

Jabłkowo - czekoladowy krem

    

Smaczna domowa "nutella" dla dzieci na śniadanie. Podajemy posmarowaną na świeżym pieczywie albo na chałce. Możemy ją użyć również do przygotowania ciast lub ciasteczek.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

cukier kryształ750gramów
czekolada100gramów
jabłka3kilogramów
kakao proszek100gramów
skrobia kukurydziana120gramów
woda400mililitrów

1. 

jabłka 3 kilogramów  woda 400 mililitrów

Jabłka obieramy, kroimy, dolewamy wody i gotujemy do miękkości.

2. 

skrobia kukurydziana 120 gramów  kakao proszek 100 gramów

Jabłka odstawiamy do częściowego ostudzenia, potem je miksujemy blenderem, dodajemy skrobię kukurydzianą, kakao i ponownie miksujemy.

3. 

cukier kryształ 750 gramów  czekolada 100 gramów

Masę z powrotem kładziemy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy cukier i dodajemy czekoladę. Mieszamy do zgęstnienia.

4. 

Gorący krem napełniamy do mniejszych słoików. Od razu zamykamy wieczkiem ...

5. 

... i słoik odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się