Hoki (filety z miruny) w ziołowej panierce

Upieczoną rybę podajemy z ciepłym ziemniaczano - serowym sosem, ryżem i plasterkiem cytryny.
przepis,fotoprzepis,miruna,bułka tarta,przyprawa do ryb,Ryby,Bezlaktozowe
Ryby
Składniki
Składniki
bułka tarta | 100 373 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
miruna | 1000 830 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
przyprawa do ryb | 2 23 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ryby
miruna 1000 gramów
Rybę rozmrażamy. Potem odcinamy wierzchnią i dolną płetwę, rybę obieramy ze skóry i kontrolujemy jej brzuch czy ma wypatroszone wszystkie wnętrzności.

2. Przygotowanie panierki
bułka tarta 100 gramów • sól 1 łyżeczka • przyprawa do ryb 2 łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka
Do bułki tartej dosypujemy sól i przyprawę do ryb (możemy do niej dokroić różne świeże zioła). Jajko roztrzepiemy widelcem.

3. Panierujemy rybę
Rybę maczamy w jajku a potem ją obtaczamy z obydwóch stron w ziołowej panierce.

4. Smażymy i pieczemy
olej słonecznikowy 100 mililitrów • woda 50 mililitrów
Na patelni podgrzewamy olej i rybę z każdej strony 2 minuty smażymy. Usmażoną wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wywarem z ryby i wodą i w rozgrzanym piekarniku pieczemy 10 minut.

Smacznego!