swiatwemnie.pl

Chleb z orzechowym masłem

Delikatny chleb z orzechowym masłem pieczony w domowej piekarni.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Bułka tarta100gramów
Cukier kryształ1łyżka
Drożdże instant2łyżeczki
Masło orzechowe100gramów
Mąka chlebowa pszenna t750200gramów
Sól½łyżeczki
Woda250mililitrów

1. 

woda 250 ml  masło orzechowe 100 g

Do pojemnika na mieszanie i pieczenie chleba wlewamy wodę, dodajemy orzechowe masło.

2. 

sól ½ łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżka  bułka tarta 100 g  mąka chlebowa pszenna T750 200 g  drożdże instant 2 łyżeczki

Dodajemy sól, cukier, bułkę tartą i mąkę. Na wierzch wsypujemy drożdże.

3. 

Pojemnik na mieszanie wkładamy do domowej piekarni i nastawiamy program.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny, polecany przez producenta)
Czas: 3 godziny
Wielkość bochenka: 700g
Kolor skórki: średnio ciemna

4. 

Po upieczeniu chleb zostawiamy w pojemniku żeby ostygł, potem go wyciągamy i dostudzamy, najlepiej na kratce. Przed krojeniem wyciągamy łopatkę do mieszania.

5. 

Wyciąganie łopatki do mieszania z upieczonego chleba może iść powoli i opornie a w chlebie po wyciągnięciu zostaje mniejsza albo większa dziurka. Dlatego, jeśli przypilnujemy sobie ostatnie mieszanie piekarni, możemy ją po tym mieszaniu szybko wyciągnąć a pieczenie możemy kontynuować bez niej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się