swiatwemnie.pl

ActiFry pieczona dorada

    

Przepis na przygotowanie fileta z dorady złotej.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

dorada złota600gramów
oliwa1łyżka
przyprawa do ryb¼łyżeczki
sól¼łyżeczki

1. Filetowanie

dorada złota 600 gramów

Rybę dokładnie myjemy i po wierzchu osuszamy ściereczką aby nam się niewyślizgła podczas filetowania. Ostrym nożem oczyszczamy z łusek w kierunku od ogona.

Filetowanie

2. 

Wypatroszoną pozbawiamy głowy, płetw i ogona.

3. 

Z obydwóch boków ryby odcinamy filety. Postępujemy kierunkiem od głowy do ogona po kości wzdłuż kręgosłupa, pierwszym, około centymetr głębokim nacięciem. Następnie powoli i ostrożnie tniemy mięso wokół mostka, zawsze w kierunku od głowy.

4. Pieczenie

sól ¼ łyżeczki  przyprawa do ryb ¼ łyżeczki

Filety możemy pokroić na mniejsze kawałki. Solimy je i przyprawiamy.

Pieczenie

5. 

oliwa 1 łyżka

Filety równomiernie rozkładamy na olejem wysmarowaną górną płytę ActiFry i wciskamy trzy razy guziczek 2in1 program RYBY, nastawiamy czas na 8 minut i włączamy guziczkiem Start.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się