PRZEPISY

Lineckie gwiazdeczki

Lineckie gwiazdeczki

Lineckie bożonarodzeniowe ciasteczka ozdobione migdałami i mleczną czekoladą.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Kategorie

Ciasteczka  

 

Składniki

Składniki

cukier puder120gramów
cukier waniliowy8gramów
czekolada mleczna200gramów
jajka kurze1sztuka
masło280gramów
mielone orzechy włoskie100gramów
migdały płatki100gramów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
rum2łyżki
sól-
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 280 gramów  cukier puder 120 gramów  sól  mielone orzechy włoskie 100 gramów  cukier waniliowy 8 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 1 sztuka

Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Gdy masło zmięknie, do miski dajemy mąkę, cukier, szczyptę soli, mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, całe jajka. Rękami wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto odkładamy na 30 minut w chłodne miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 150° C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.

3. 

rum 2 łyżki  migdały płatki 100 gramów

Z ciasta wykrawamy gwiazdeczki, które przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą gwiazdę smarujemy rumem i posypujemy migdałami. Pieczemy 10 minut w 150° C.

4. 

czekolada mleczna 200 gramów

Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli.

5. 

Rogi gwiazdeczek moczymy w czekoladzie. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się