swiatwemnie.pl

Lineckie gwiazdeczki

     

Lineckie bożonarodzeniowe ciasteczka ozdobione migdałami i mleczną czekoladą.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 g  masło 280 g  cukier puder 120 g  sól  mielone orzechy włoskie 100 g  cukier waniliowy 8 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 1 sztuka

Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Gdy masło zmięknie, do miski dajemy mąkę, cukier, szczyptę soli, mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, całe jajka. Rękami wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto odkładamy na 30 minut w chłodne miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 150° C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.

3. 

rum 2 łyżki  migdały płatki 100 g

Z ciasta wykrawamy gwiazdeczki, które przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą gwiazdę smarujemy rumem i posypujemy migdałami. Pieczemy 10 minut w 150° C.

4. 

czekolada mleczna 200 g

Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli.

5. 

Rogi gwiazdeczek moczymy w czekoladzie. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się