Lineckie gwiazdeczki

Lineckie bożonarodzeniowe ciasteczka ozdobione migdałami i mleczną czekoladą.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka ›Składniki
Składniki
cukier puder | 120 466 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 8 29 | gramów kcal | |
czekolada mleczna | 200 1070 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 280 2056 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 100 674 | gramów kcal | |
migdały płatki | 100 623 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
rum | 2 72 | łyżki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 280 gramów • cukier puder 120 gramów • sól • mielone orzechy włoskie 100 gramów • cukier waniliowy 8 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • żółtko jajka 2 sztuki • jajka kurze 1 sztuka
Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Gdy masło zmięknie, do miski dajemy mąkę, cukier, szczyptę soli, mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, całe jajka. Rękami wyrabiamy ciasto.

2.
Ciasto odkładamy na 30 minut w chłodne miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 150° C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.

3.
rum 2 łyżki • migdały płatki 100 gramów
Z ciasta wykrawamy gwiazdeczki, które przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą gwiazdę smarujemy rumem i posypujemy migdałami. Pieczemy 10 minut w 150° C.


5.
Rogi gwiazdeczek moczymy w czekoladzie. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!