PRZEPISY

Karmelowe kuleczki z marcepanem

Karmelowe kuleczki z marcepanem

Ulubione kuleczki z dmuchanego ryżu o delikatnym smaku marcepanu i czekolady.

przepis,fotoprzepis,Marcepan,skondensowane słodzone mleko,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe

Wyroby cukiernicze

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Marcepan100gramów
cukier kryształ250gramów
czekolada do gotowania200gramów
masło190gramów
olej słonecznikowy2łyżki
ryż dmuchany140gramów
skondensowane słodzone mleko300mililitrów
skrobia kukurydziana-
wiórki kokosowe-

 

Przepis

1. 

cukier kryształ 250 gramów  skondensowane słodzone mleko 300 mililitrów

W garnku karmelizujemy cukier. Dolewamy słodzone skondensowane mleko i mieszamy aż obydwa składniki rozpuszczą się i będą płynne.

2. 

masło 180 gramów

Dodajemy masło i mieszamy do roztopienia.

3. 

ryż dmuchany 140 gramów

Wsypujemy dmuchany ryż.

4. 

Dobrze mieszamy. Masę odstawiamy do wystudzenia na 15 minut. Podczas schładzania często mieszamy.

5. 

Z masy wytwarzamy kuleczki w rękach, które sobie od czasu do czasu opłukujemy z zimnej wodzie.

6. 

wiórki kokosowe  Marcepan 100 gramów  skrobia kukurydziana

Kuleczki obtaczamy z kokosie. Marcepan rozwałkowujemy na desce delikatnie posypanej skrobią kukurydzianą i wykrawamy z niego kółeczka. Kółeczka przyklejamy na kuleczkach.

7. 

czekolada do gotowania 200 gramów  masło 10 gramów  olej słonecznikowy 2 łyżki

Czekoladę razem z masłem i olejem roztapiamy w wodnej kąpieli. Część czekolady nabieramy do strzykawki i kuleczki ozdabiamy.

8. 

Resztę czekolady rozdzielamy do papierowych koszyczków.

9. 

Na czekoladzie przylepiamy kuleczki.

10. 

Odstawiamy na 2- 3 dni do stężenia w chłodne miejsce. W chłodnym miejscu ich też przechowujemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie