swiatwemnie.pl

Miodowe karmelowe cukierki

Słodkie cukierki dla prawdziwych miłośników cukru.

 

Ilość porcji: 48

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cukier kryształ450gramów
Masło60gramów
Miód3łyżki
Olej słonecznikowy1łyżeczka
Woda4łyżki
Śmietana do ubijania (30-33%)8łyżek

1. 

masło 60 g  miód 3 łyżki  woda 4 łyżki  śmietana do ubijania (30-33%) 8 łyżek  cukier kryształ 450 g

Do garnka wkładamy masło i miód. Dolewamy wodę i śmietanę. Dosypujemy cukier.

2. 

Zawartość garnka powoli podgrzewamy a jak zacznie wrzeć gotujemy 20 minut.

3. 

Ściągamy z ognia i około 20 minut mieszamy aż nam zacznie masa gęstnieć.

4. 

olej słonecznikowy 1 łyżeczka

Folię aluminiową składamy podwójnie i formujemy z niej prostokąt około 20x15cm. Smarujemy olejem i wylewamy na nią półpłynną masę.

5. 

Po niecałkowitym wychłodzeniu wykrawamy małe cukierki. Te odstawiamy do zupełnego wystudzenia i pojedynczo je pakujemy do celofanu. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się