Miodowe karmelowe cukierki
Słodkie cukierki dla prawdziwych miłośników cukru.
przepis,fotoprzepis,miód,cukier kryształ,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Wyroby cukiernicze
Kategorie
Wyroby cukiernicze Boże Narodzenie Bez pieczenia Bezglutenowe Bożonarodzeniowe ciasteczka Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 450 | gramów | |
masło | 60 | gramów | |
miód | 3 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 1 | łyżeczka | |
woda | 4 | łyżki | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 8 | łyżek |
Przepis
1.
masło 60 gramów • miód 3 łyżki • woda 4 łyżki • śmietana do ubijania (30-33%) 8 łyżek • cukier kryształ 450 gramów
Do garnka wkładamy masło i miód. Dolewamy wodę i śmietanę. Dosypujemy cukier.

2.
Zawartość garnka powoli podgrzewamy a jak zacznie wrzeć gotujemy 20 minut.

3.
Ściągamy z ognia i około 20 minut mieszamy aż nam zacznie masa gęstnieć.

4.
olej słonecznikowy 1 łyżeczka
Folię aluminiową składamy podwójnie i formujemy z niej prostokąt około 20x15cm. Smarujemy olejem i wylewamy na nią półpłynną masę.

5.
Po niecałkowitym wychłodzeniu wykrawamy małe cukierki. Te odstawiamy do zupełnego wystudzenia i pojedynczo je pakujemy do celofanu. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!