PRZEPISY

Kokosowe serduszka

Kokosowe serduszka

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Ulubione kokosowe ciasto nie tylko dla zakochanych na Walentynki :) Nie pieczony smakołyk zabarwiony świeżym sokiem z buraczków ćwikłowych, którego smaku nie poczujecie.

przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,skondensowane słodzone mleko,Wyroby cukiernicze,Bez pieczenia,Walentynki,Bezglutenowe

Wyroby cukiernicze

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

burak ćwikłowy

150

72

gramów

kcal

cukier kryształ

1

21

łyżeczka

kcal

mleko w proszku

100

360

gramów

kcal

skondensowane słodzone mleko

300

973

gramów

kcal

wiórki kokosowe

200

1386

gramów

kcal

wiórki kokosowe

0

??

kcal

 

Przepis

1. 

burak ćwikłowy 150 gramów

Surowe buraczki ćwikłowe obieramy i na drobno trzemy. Wkładamy do sitka i wyciskamy sok.

Surowe buraczki ćwikłowe obieramy i na drobno...

2. 

cukier kryształ 1 łyżeczka

Do soku dodajemy cukier, krótko gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Do soku dodajemy cukier, krótko gotujemy i...

3. 

wiórki kokosowe 200 gramów  mleko w proszku 100 gramów  skondensowane słodzone mleko 300 gramów

Do miski wsypujemy kokos, mleko w proszku i dolewamy słodzone skondensowane mleko.

Do miski wsypujemy kokos, mleko w proszku i...

4. 

Wyrabiamy pewną kokosową masę.

Wyrabiamy pewną kokosową masę....

5. 

wiórki kokosowe

Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm na stolnicy posypanej kokosem. Na środku wykrawamy prostokąt 20 x 15 cm.

Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm na...

6. 

Brzegi odcinamy i wkładamy do głębokiego talerza i zabarwiamy przygotowanym sokiem z buraczków (3 łyżeczki).

Brzegi odcinamy i wkładamy do głębokiego...

7. 

Z zabarwionej kokosowej masy wytwarzamy walec 20 cm długi o średnicy 5 cm a następnie formujemy na kształt daszku (trójkąt równoboczny, jego boki mają około 5 cm długości).

Z zabarwionej kokosowej masy wytwarzamy walec 20...

8. 

Na jednej stronie wyrabiamy za pomocą rączki łychy ryzę i delikatnie formujemy tak, aby nam w przekroju wytworzyło się serduszko. Wkładamy na 10 minut do zamrażalki.

Na jednej stronie wyrabiamy za pomocą rączki...

9. 

Kolorową masę wyciągamy z zamrażalki i kładziemy na przygotowany prostokąt białej kokosowej masy, około 2 cm od brzegu.

Kolorową masę wyciągamy z zamrażalki i...

10. 

Brzegi zaginamy i delikatnie wciskamy do ryzy na serduszku.

Brzegi zaginamy i delikatnie wciskamy do ryzy na...

11. 

Dokładamy drugą stronę białej masy, delikatnie wytwarzamy szpic serduszka a brzeg zaginamy do ryzy.

Dokładamy drugą stronę białej masy, delikatnie...

12. 

Delikatnie dociskamy rączką łychy, aby wytworzyło się pewne złączenie.

Delikatnie dociskamy rączką łychy, aby...

13. 

Obtaczamy w kokosie, zapakowujemy do foli aluminiowej i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Obtaczamy w kokosie, zapakowujemy do foli...

14. 

Przed podaniem kroimy na około 1 cm plasterki. Kroimy mokrym nożem.

Przed podaniem kroimy na około 1 cm plasterki....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się