PRZEPISY

Kokosowe serduszka

Kokosowe serduszka

Ulubione kokosowe ciasto nie tylko dla zakochanych na Walentynki :) Nie pieczony smakołyk zabarwiony świeżym sokiem z buraczków ćwikłowych, którego smaku nie poczujecie.

przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,skondensowane słodzone mleko,Wyroby cukiernicze,Bez pieczenia,Walentynki,Bezglutenowe

Wyroby cukiernicze

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

burak ćwikłowy150gramów
cukier kryształ1łyżeczka
mleko w proszku100gramów
skondensowane słodzone mleko300gramów
wiórki kokosowe200gramów
wiórki kokosowe-

 

Przepis

1. 

burak ćwikłowy 150 gramów

Surowe buraczki ćwikłowe obieramy i na drobno trzemy. Wkładamy do sitka i wyciskamy sok.

2. 

cukier kryształ 1 łyżeczka

Do soku dodajemy cukier, krótko gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

3. 

wiórki kokosowe 200 gramów  mleko w proszku 100 gramów  skondensowane słodzone mleko 300 gramów

Do miski wsypujemy kokos, mleko w proszku i dolewamy słodzone skondensowane mleko.

4. 

Wyrabiamy pewną kokosową masę.

5. 

wiórki kokosowe

Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm na stolnicy posypanej kokosem. Na środku wykrawamy prostokąt 20 x 15 cm.

6. 

Brzegi odcinamy i wkładamy do głębokiego talerza i zabarwiamy przygotowanym sokiem z buraczków (3 łyżeczki).

7. 

Z zabarwionej kokosowej masy wytwarzamy walec 20 cm długi o średnicy 5 cm a następnie formujemy na kształt daszku (trójkąt równoboczny, jego boki mają około 5 cm długości).

8. 

Na jednej stronie wyrabiamy za pomocą rączki łychy ryzę i delikatnie formujemy tak, aby nam w przekroju wytworzyło się serduszko. Wkładamy na 10 minut do zamrażalki.

9. 

Kolorową masę wyciągamy z zamrażalki i kładziemy na przygotowany prostokąt białej kokosowej masy, około 2 cm od brzegu.

10. 

Brzegi zaginamy i delikatnie wciskamy do ryzy na serduszku.

11. 

Dokładamy drugą stronę białej masy, delikatnie wytwarzamy szpic serduszka a brzeg zaginamy do ryzy.

12. 

Delikatnie dociskamy rączką łychy, aby wytworzyło się pewne złączenie.

13. 

Obtaczamy w kokosie, zapakowujemy do foli aluminiowej i odstawiamy do lodówki do stężenia.

14. 

Przed podaniem kroimy na około 1 cm plasterki. Kroimy mokrym nożem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie