Karmelowy dmuchany smakołyk
Smakołyk z dmuchanego ryżu w karmelu, ulubiony nie tylko na święta.
przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,ryż dmuchany,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bezglutenowe
Wyroby cukiernicze
Składniki
Składniki
biała czekolada | - | ||
cukier kryształ | 250 | gramów | |
masło | 180 | gramów | |
ryż dmuchany | 140 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 300 | mililitrów |
Przepis
1.
cukier kryształ 250 gramów • skondensowane słodzone mleko 300 mililitrów
W garnku karmelizujemy cukier. Dolewamy słodzone skondensowane mleko i mieszamy dopóki nam się obydwa składniki nie rozpuszczą.
4.
Dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę i ponownie dobrze mieszamy.
5.
Podłużną formę na keks wykładamy folią spożywczą.
6.
Do formy wlewamy wytworzoną masę i dobrze ugniatamy. Odstawiamy do stężenia do lodówki na 24 godziny.
7.
Stężony smakołyk wyciągamy z formy. Usuwamy folię.
9.
Kroimy na kawałki. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!