Faszerowana przepiórka owinięta boczkiem
Przepis na przygotowanie polnych przepiórek.
przepis,fotoprzepis,przepiórka,boczek z Orawy,Dziczyzna
Dziczyzna
Kategorie
Dziczyzna
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 1 | sztuka | |
boczek z Orawy | 50 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek suszony | ½ | łyżeczki | |
masło | 10 | gramów | |
mielona gałka muszkatołowa | 1 | szczypta | |
mleko tłuste 3,5% | - | ||
nać pietruszki | - | ||
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
przepiórka | 2 | sztuki | |
przyprawa warzywna | 2 | łyżeczki | |
sos sojowy | 2 | łyżki | |
tymianek | ½ | łyżeczki | |
woda | 200 | mililitrów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis

2. Przygotowanie farszu
biała podłużna bułka 1 sztuka • mleko tłuste 3,5% • nać pietruszki • masło 10 gramów • przyprawa warzywna 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa 1 szczypta • żółtko jajka 1 sztuka
Bułki moczymy w ciepłym mleku, wyciskamy. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, roztopione masło, przyprawę warzywną (wegeta), czarny pieprz i gałkę muszkatołową.

3.
Przepiórki faszerujemy za pomocą łyżeczki.

4. Przygotowanie marynaty
olej słonecznikowy 2 łyżki • sos sojowy 2 łyżki • tymianek ½ łyżeczki • czosnek suszony ½ łyżeczki
W misce mieszamy olej, sojowy sos, tymianek i suszony czosnek.

5.
Przepiórki przekładamy na blachę i smarujemy przygotowaną marynatą.

6.
boczek z Orawy 50 gramów • woda 200 mililitrów
Na przepiórkach rozkładamy plasterki boczku, podlewamy wodą i pieczemy w temperaturze 170°C 45 - 55 minut. Upieczone podajemy z ulubionym dodatkiem.

Smacznego!