swiatwemnie.pl

Faszerowana przepiórka owinięta boczkiem

     

Przepis na przygotowanie polnych przepiórek.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

przepiórka 2 sztuki

Przepiórki oczyszczamy, myjemy i solimy wewnątrz i z zewnątrz.

2. Przygotowanie farszu

biała podłużna bułka 1 sztuka  mleko tłuste 3,5%  nać pietruszki  masło 10 g  przyprawa warzywna 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa 1 szczypta  żółtko jajka 1 sztuka

Bułki moczymy w ciepłym mleku, wyciskamy. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, roztopione masło, przyprawę warzywną (wegeta), czarny pieprz i gałkę muszkatołową.

Przygotowanie farszu

3. 

Przepiórki faszerujemy za pomocą łyżeczki.

4. Przygotowanie marynaty

olej słonecznikowy 2 łyżki  sos sojowy 2 łyżki  tymianek ½ łyżeczki  czosnek suszony ½ łyżeczki

W misce mieszamy olej, sojowy sos, tymianek i suszony czosnek.

Przygotowanie marynaty

5. 

Przepiórki przekładamy na blachę i smarujemy przygotowaną marynatą.

6. 

boczek z Orawy 50 g  woda 200 ml

Na przepiórkach rozkładamy plasterki boczku, podlewamy wodą i pieczemy w temperaturze 170°C 45 - 55 minut. Upieczone podajemy z ulubionym dodatkiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się