Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem
![Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000922/img_pl_4x3/slone-pieczywo-z-bryndza-i-boczkiem_00180.jpg)
Wspaniałe słone pieczywo z ulubionej słowackiej bryndzy.
przepis,fotoprzepis,bryndza,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),boczek z Orawy,Słone ciasta,Kuchnia słowacka
Słone ciasta
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 200 | gramów | |
bryndza | 250 | gramów | |
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 350 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
sól | 1.25 | łyżeczki | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • świeże drożdże 20 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • sól ½ łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka
Odmierzamy mleko i lekko je podgrzewamy. W garnuszku robimy rozczyn z części odmierzonego mleka, cukru i drożdży. Do głębokiej miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, jajka, wlewamy rozczyn i resztę mleka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000922/small/IMG_3614w.jpg)
2.
Wyrabiamy ciasto, które zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000922/small/IMG_3616w.jpg)
3.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozdzielamy go na dwie połówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000922/small/IMG_3619w.jpg)
4.
Przygotowujemy papier do pieczenia na wielkość blachy w której będziemy pieczywo piec. Na papierze rozwałkowujemy jedną połówkę ciasta. Drugą połówkę ciasta odkładamy do lodówki, by nam ciasto podczas pieczenia pierwszego pieczywa za bardzo nie wyrosło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000922/small/IMG_3620w.jpg)
5.
bryndza 250 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól ¾ łyżeczki • boczek z Orawy 200 gramów
W misce mieszamy bryndzę ze śmietaną, jajkami i solą. Nakroimy boczek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000922/small/IMG_3618w.jpg)
6.
Rozwałkowane ciasto na papierze przekładamy na blachę i nalewamy na nie połowę przygotowanej bryndzy. Na bryndzę równomiernie rozprowadzamy połowę boczku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000922/small/IMG_3623w.jpg)
7.
Pieczywo upieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor. Drugą połówkę ciasta 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy z lodówki i postępujemy z przygotowaniem tak samo jak z pierwszym pieczywem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000922/small/IMG_3648w.jpg)
Smacznego!