swiatwemnie.pl

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

     

Wspaniałe słone pieczywo z ulubionej słowackiej bryndzy.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 350 ml  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 20 g  mąka chlebowa pszenna T750 250 g  mąka luksusowa pszenna T550 250 g  sól ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

Odmierzamy mleko i lekko je podgrzewamy. W garnuszku robimy rozczyn z części odmierzonego mleka, cukru i drożdży. Do głębokiej miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, jajka, wlewamy rozczyn i resztę mleka.

2. 

Wyrabiamy ciasto, które zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozdzielamy go na dwie połówki.

4. 

Przygotowujemy papier do pieczenia na wielkość blachy w której będziemy pieczywo piec. Na papierze rozwałkowujemy jedną połówkę ciasta. Drugą połówkę ciasta odkładamy do lodówki, by nam ciasto podczas pieczenia pierwszego pieczywa za bardzo nie wyrosło.

5. 

bryndza 250 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 g  jajka kurze 2 sztuki  sól ¾ łyżeczki  boczek z Orawy 200 g

W misce mieszamy bryndzę ze śmietaną, jajkami i solą. Nakroimy boczek.

6. 

Rozwałkowane ciasto na papierze przekładamy na blachę i nalewamy na nie połowę przygotowanej bryndzy. Na bryndzę równomiernie rozprowadzamy połowę boczku.

7. 

Pieczywo upieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor. Drugą połówkę ciasta 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy z lodówki i postępujemy z przygotowaniem tak samo jak z pierwszym pieczywem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się