swiatwemnie.pl

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

    

Wspaniałe słone pieczywo z ulubionej słowackiej bryndzy.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 20 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  sól ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

Odmierzamy mleko i lekko je podgrzewamy. W garnuszku robimy rozczyn z części odmierzonego mleka, cukru i drożdży. Do głębokiej miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, jajka, wlewamy rozczyn i resztę mleka.

2. 

Wyrabiamy ciasto, które zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozdzielamy go na dwie połówki.

4. 

Przygotowujemy papier do pieczenia na wielkość blachy w której będziemy pieczywo piec. Na papierze rozwałkowujemy jedną połówkę ciasta. Drugą połówkę ciasta odkładamy do lodówki, by nam ciasto podczas pieczenia pierwszego pieczywa za bardzo nie wyrosło.

5. 

bryndza 250 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól ¾ łyżeczki  boczek z Orawy 200 gramów

W misce mieszamy bryndzę ze śmietaną, jajkami i solą. Nakroimy boczek.

6. 

Rozwałkowane ciasto na papierze przekładamy na blachę i nalewamy na nie połowę przygotowanej bryndzy. Na bryndzę równomiernie rozprowadzamy połowę boczku.

7. 

Pieczywo upieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor. Drugą połówkę ciasta 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy z lodówki i postępujemy z przygotowaniem tak samo jak z pierwszym pieczywem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się