Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem
Wspaniałe słone pieczywo z ulubionej słowackiej bryndzy.
przepis,fotoprzepis,bryndza,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),boczek z Orawy,Słone ciasta,Kuchnia słowacka
Słone ciasta
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 200 | gramów | |
bryndza | 250 | gramów | |
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 350 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
sól | 1.25 | łyżeczki | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • świeże drożdże 20 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • sól ½ łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka
Odmierzamy mleko i lekko je podgrzewamy. W garnuszku robimy rozczyn z części odmierzonego mleka, cukru i drożdży. Do głębokiej miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, jajka, wlewamy rozczyn i resztę mleka.
2.
Wyrabiamy ciasto, które zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozdzielamy go na dwie połówki.
4.
Przygotowujemy papier do pieczenia na wielkość blachy w której będziemy pieczywo piec. Na papierze rozwałkowujemy jedną połówkę ciasta. Drugą połówkę ciasta odkładamy do lodówki, by nam ciasto podczas pieczenia pierwszego pieczywa za bardzo nie wyrosło.
5.
bryndza 250 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól ¾ łyżeczki • boczek z Orawy 200 gramów
W misce mieszamy bryndzę ze śmietaną, jajkami i solą. Nakroimy boczek.
6.
Rozwałkowane ciasto na papierze przekładamy na blachę i nalewamy na nie połowę przygotowanej bryndzy. Na bryndzę równomiernie rozprowadzamy połowę boczku.
7.
Pieczywo upieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor. Drugą połówkę ciasta 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy z lodówki i postępujemy z przygotowaniem tak samo jak z pierwszym pieczywem.
Smacznego!