PRZEPISY

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

Wspaniałe słone pieczywo z ulubionej słowackiej bryndzy.

przepis,fotoprzepis,bryndza,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),boczek z Orawy,Słone ciasta,Kuchnia słowacka

Słone ciasta

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczek z Orawy200gramów
bryndza250gramów
cukier kryształ½łyżeczki
jajka kurze3sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400gramów
mleko półtłuste 1,5%350mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
sól1.25łyżeczki
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 20 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  sól ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

Odmierzamy mleko i lekko je podgrzewamy. W garnuszku robimy rozczyn z części odmierzonego mleka, cukru i drożdży. Do głębokiej miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, jajka, wlewamy rozczyn i resztę mleka.

Odmierzamy mleko i lekko je podgrzewamy. W...

2. 

Wyrabiamy ciasto, które zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrabiamy ciasto, które zostawiamy przykryte w...

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozdzielamy go na dwie połówki.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną...

4. 

Przygotowujemy papier do pieczenia na wielkość blachy w której będziemy pieczywo piec. Na papierze rozwałkowujemy jedną połówkę ciasta. Drugą połówkę ciasta odkładamy do lodówki, by nam ciasto podczas pieczenia pierwszego pieczywa za bardzo nie wyrosło.

Przygotowujemy papier do pieczenia na wielkość...

5. 

bryndza 250 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól ¾ łyżeczki  boczek z Orawy 200 gramów

W misce mieszamy bryndzę ze śmietaną, jajkami i solą. Nakroimy boczek.

W misce mieszamy bryndzę ze śmietaną, jajkami i...

6. 

Rozwałkowane ciasto na papierze przekładamy na blachę i nalewamy na nie połowę przygotowanej bryndzy. Na bryndzę równomiernie rozprowadzamy połowę boczku.

Rozwałkowane ciasto na papierze przekładamy na...

7. 

Pieczywo upieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor. Drugą połówkę ciasta 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy z lodówki i postępujemy z przygotowaniem tak samo jak z pierwszym pieczywem.

Pieczywo upieczemy w rozgrzanym piekarniku na...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się