swiatwemnie.pl

Gulasz z dzika z borówkami

     

Doskonały gulasz dla miłośników dziczyzny.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

stredná

 

 

 
 
Cebula1.5kilograma
Czarny pieprz cały10sztuk
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Dzik - udo1.5kilograma
Liść laurowy5sztuk
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Przyprawa do dziczyzny2łyżeczki
Smalec125gramów
Suszone borówki brusznice150gramów
Sól2łyżeczki
Woda4.5litra

1. 

cebula 1.5 kg

Cebulę obieramy i kroimy.

2. 

dzik - udo 1.5 kg

Mięso z dzika myjemy ...

3. 

... i kroimy na kostki.

4. 

smalec 125 g

W kociołku roztapiamy smalec, dodajemy cebulę i 20 minut smażymy.

5. 

przyprawa do dziczyzny 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  czarny pieprz cały 10 sztuk

Dodajemy mięso, po naciągnięciu mięsa kociołek ściągamy z ognia, dodajemy przyprawy,...

6. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  liść laurowy 5 sztuk  sól 2 łyżeczki

... paprykę, liście laurowe i sól. Mieszamy.

7. 

woda 4.5 litra  suszone borówki brusznice 150 g

Zalewamy gorącą wodą dosypujemy borówki i często mieszając gotujemy do miękkości mięsa (około 2-2,5 godziny). Za ten czas część wody odparuje i dzięki cebuli gulasz dostatecznie zgęstnieje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się