Arachidowe mini wieżyczki
Delikatne i miękkie bożonarodzeniowe ciasteczka z maślano-śmietanowego ciasta.
przepis,fotoprzepis,orzechy ziemne prażone niesolone,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
biała czekolada | 60 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kakao proszek | 20 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 80 | gramów | |
masło | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej słonecznikowy | 1 | łyżka | |
orzechy ziemne prażone niesolone | 100 | gramów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • cukier puder 80 gramów • jajka kurze 1 sztuka • kakao proszek 20 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 80 gramów • masło 100 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, kakao, kwaśną śmietanę i nasiekane miękkie masło. Wyrabiamy delikatne, nie zbyt zwarte ciasto. Ciasto przykrywamy i na godzinę wkładamy do lodówki.
2.
Ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 4 mm. Z ciasta wykrawamy trzy rodzaje kółeczek: większe, średnie i małe. Z każdej wielkości wykrawamy taką samą ilość kółeczek.
3.
Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 170 °C.
6.
Na drobno mielimy.
9.
Orzechowym nadzieniem wypełniamy rękaw cukierniczy.
10.
Nadzieniem łączymy kółeczka od największego po najmniejsze.
Smacznego!