swiatwemnie.pl

Arachidowe mini wieżyczki

     

Delikatne i miękkie bożonarodzeniowe ciasteczka z maślano-śmietanowego ciasta.

Pichcił

Ilość porcji

45

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  cukier puder 80 g  jajka kurze 1 sztuka  kakao proszek 20 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 80 g  masło 100 g

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, kakao, kwaśną śmietanę i nasiekane miękkie masło. Wyrabiamy delikatne, nie zbyt zwarte ciasto. Ciasto przykrywamy i na godzinę wkładamy do lodówki.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 4 mm. Z ciasta wykrawamy trzy rodzaje kółeczek: większe, średnie i małe. Z każdej wielkości wykrawamy taką samą ilość kółeczek.

3. 

Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 170 °C.

5. 

orzechy ziemne prażone niesolone 100 g

Orzeszki krótko smażymy na suchej patelni.

6. 

Na drobno mielimy.

7. 

biała czekolada 60 g

W wodnej kąpieli roztapiamy czekoladę.

8. 

olej słonecznikowy 1 łyżka

Do orzeszków dodajemy czekoladę i troszkę oleju. Dobrze mieszamy.

9. 

Orzechowym nadzieniem wypełniamy rękaw cukierniczy.

10. 

Nadzieniem łączymy kółeczka od największego po najmniejsze.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się